Kako putuju poslanici: Na seosku slavu o trošku Skupštine

Sredinom maja na studijsko putovanje parlamentu Finske išao je čak 21 poslanik.

U dopisu Skupštine Srbije, koji je dobio list se navodi da je poseta organizovana u okviru projekta „Žene za demokratiju i jednakost...“ i trajala je četiri dana, piše Blic.

Osim Mehe Omerovića, koji se nalazi na čelu Odbora za ravnopravnost polova, svi ostali parlamentarci bili su žene. Mada je organizator snosio troškove prevoza i hotelskog smeštaja, hiljade evra potrošene su na isplatu
dnevnica iz budžeta parlamenta.

Velika sredstva iz skupštinske kase otišla su takođe na dnevnice za deset parlamentaraca koji su 13 dana u aprilu boravili u SAD (Vašington, Kolumbos i Mančester), gde su učestvovali na programu profesionalnog usavršavanja „Otvoreni svet“.

U odgovoru iz parlamenta nije navedeno na šta se ta obuka odnosi, niti koji je bio kriterijum za odabir poslanika koji su imali sreću da otputuju za Ameriku.

Priliku da putuje u inostranstvo od početka godine imalo je 128 poslanika, nešto više od polovine.

Na put van Srbije najčešće su išli Aleksandra Đurović i Gordana Čomić, što nije neobično s obzirom na to da su članice delegacija u parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope i OEBS.

Ipak, parlamentarcima su odobravana sredstva i za odlaske na seoske slave. To je slučaj s Miodragom Lintom, koji je u septembru bio na proslavi slave u selu Podbrdo, u opštini Mrkonjić Grad.

Linta je četiri dana učestvovao i na konferenciji „Dani Hercegovine“ u Trebinju, a u avgustu je bio i na ustoličenju episkopa bihaćko-petrovačkog gospodina Atanasija Rakite. Sve troškove snosila je Skupština Srbije.

Među parlamentarcima koji su najčešće putovali u inostranstvo je i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović.

On je od početka godine deset puta o trošku države išao van granica Srbije i uglavnom su ta putovanja u celosti finansirana iz skupštinske kase.

Stefanović je u dva navrata u martu, ukupno osam dana, išao u London, jednom u Indoneziju, posetio je i Brisel, Sankt Peterburg, Beč...

Sudeći po dokumentu Skupštine, u 2013. je odobreno ukupno 108 putovanja u inostranstvo, na koja je potrošeno oko 21 milion dinara.

Od tog broja, Skupština je u celosti finansirala samo 35 putovanja.

Troškove prevoza i hotelskog smeštaja uglavnom su snosili organizatori, dok je u najvećem broju slučajeva parlament izdvajao samo za dnevnice.

Lit navodi da nije dobio podatak koliko je novca potrošeno u te svrhe.

Izvor. 24sata

Pogledajte još