Novi Sad: Otkazi za 119 radnika JKP „Stan“

Prema podacima Narodne banke, račun novosadskog “Stana“ je već sedam meseci u blokadi zbog poreskog duga od 373 miliona dinara, dok je “Zelenilo” dva meseca blokirano zbog duga od blizu pet miliona dinara.

Vladajuća većina je na poslednjoj sednici gradskog parlamenta Novog Sada usvojila plan sanacije i reorganizacije JKP “Stan”. Predviđeno je da se broj zaposlenih smanji sa 369 na 250. Oni koji ostanu u preduzeću primaće minimalac do 2016. godine.

"Predlažem da se JKP „Stan“ stavi pod stečaj i da se to uradi efikasno"
, rekao je Aleksandar Milovančev, šef odborničke grupe SNS, a plan sanacije i reorganizacije podražao je i gradonačelnik Miloš Vučević.

Iz vladajućih stranaka poručili su da, ukoliko se taj plan ne usvoji, “Stanu” preti bankrot jer poveriocima duguje više od 446 miliona, a za plate 32,5 miliona dinara.

Odbornici opozicije smatraju da je plan reorganizacije narealan i da će neminovno dovesti do bankrota.

"Predlog reorganizacije, koji treba da spreči propast preduzeća, nije ostvariv",
ocenio je Stevan Latinović, odbornik DS.

Božidar Protić, šef odborničke grupe DS, rekao je da menadžemnt koji je upropastio “Stan” sada treba da sprovede sanaciju i reorganizaciju preduzeća.

On je naglasio da je i “Gradsko zelenilo” takođe blizu propasti jer je za prvih osam meseci nove vlasti gubitak preduzeća narastao za 178 miliona dinara. U izveštaju gradonačelniku piše da se sa takvim rezultatima “Zelenilo” može da iskaže gubitak veći od ostatka kapitala preduzeća i od 1. januara 2014. godine odlazi u prinudnu likvidaciju.

U izveštaju je navodeno da je gubitak preduzeća 31. avgusta bio 356,3 miliona dinara.

O problemima u “Gradskom zelenilu” vladajuća većina nije htela da raspravlja. Naime, nije usvojen dnevni red vanredne sednice, čime je ona okončana bez rasprave. Odbornici opozicije su stavove izneli na vanrednoj konfereniciji za štampu.

"Želeli smo da se donese odluka o formiranju radnih tela koja bi u roku od 30 dana sagledala finansijsko stanje i predložila mere za oporavak “Stana” i “Zelenila”. Ali, vladajuća većina je odbila raspravu"
, rekla je Zlata Peričin, šefica odborničke grupe LSV.

Izvor: Blic

Pogledajte još