Ko je napravio Vegetu?

Zlata Bartl – Teta Vegeta (1920 — 2008) je bila bosanskohercegovačko-hrvatska naučnica, čuvena kao tvorac univerzalnog začina jelima – Vegete, koji proizvodi fabrika „Podravka“ iz Koprivnice.

Zlata Bartl rođena je 20. februara 1920. godine u Sarajevu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Posle odlazi na studije u Zagreb, gde je diplomirala hemiju, fiziku matematiku i minerologiju.

Nakon diplomiranja, Zlata Bartl, zapošljava se kao profesorka filosofije u sarajevskoj srednjoj školi. Igrom slučaja, 1955. godine, tokom službenog boravka u Zagrebu, visok sneg mesecima je blokirao puteve te Zlata nije mogla da se vrati u rodno Sarajevo.

Provodeći vreme u Zagrebu, Zlata je pokušala da pronađe posao. Poslala je prijavu na oglas za hemijskog tehničara u Podravki u ubrzo je dobila pozitivan odgovor.

Godine 1956. odlazi u Koprivnicu gde započinje istraživački rad. U Podravkinoj laboratoriji nastavlja sa svojim radom, a na njenu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih supa, a 1959. i proizvodnja „Vegete“.

Zlata Bartl, za života dobila je nagradu Red Danice sa likom Nikole Tesle, koju joj je dodelio predsednik Republike Hrvatske, zatim Zlatnu kunu za životno delo privredne komore, kao i Spomenicu Podravke za životno delo.

Umrla je 30. jula 2008. godine u Koprivnici.