Kako preživeti prvu godinu na novom poslu: Četiri korisna saveta

Prvi dan, prva nedelja, prva godina na novom poslu po pravilu znaju da budu poprilično teški i izazovni, pogotovo ako su vam to tek prvi koraci u karijeri.
Blog "Brazen Life" donosi nekoliko korisnih saveta kako prebroditi dolazak na novo radno mesto, odnosno "preživeti" prvu godinu na poslu, prenosi "Poslovni dnevnik".

Imajte na umu da nećete uvek biti "novi radnik"

Očekujte kako ćete u prvim danima i mesecima u kompaniji biti t testirani. Nemojte da se čudite ako vas zatrpaju poslovima koji vam nisu u opisu radnog mesta jer to je zapravo kancelarijski ekvivalent inicijaciji. Međutim, ako primetite da vas i nakon pola godine uvek šalju po kafu, a već su tri nova čoveka dobila unapređenje, vreme je da se zauzmete za sebe i svoju karijeru, i porazgovarate sa šefom.

Bežite od kancelarijskih tračeva

Učešće u tračevima i ogovaranjima po firmi, može nepovoljno da se odrazi na tok vaše karijere. Osim što oduzimaju energiju i uglavnom ne donose ništa pozitivno, nikad ne možete biti sigurni ko je "krtica" u kolektivu. Takođe, izbegavajte one koji se večito žale na posao.

Budite svesni da uspeh dolazi sporo, ali katastrofe se događaju u trenutku

U današnje tehnološko vremneke nesmotrene greške na poslu mogu imati katastrofalan učinak i srozati vam karijeru. Dovoljno je poslati pogrešan imejl pogrešnim osobama ili javno objaviti na društvenim mrežama nešto što ne biste smeli. Kako vam se to ne bi dogodilo posvetite veliku pažnju detaljima.

Budite nesavršeni i ponekad odustanite

Na početku karijere sigurno želite da se dokažete i izbegnete neuspeh, vezujući se pritom za zadatke i projekte za koje znate da vam idu. Ali, uspeh može doći i iz neuspeha. Niko nije savršen, pa je bolje usmeriti se na razvoj, umesto na savršenost. Drugim rečima, pokažite inicijativu i za nešto drugo. Takođe, nemojte da se bojite da odustanete od nečega. Ako ste shvatili da je neki vaš projekat loša ideja, ne trošite vreme na njega nego se posvetite nečem novom. Učite, rastite, idite napred, zaključuje se u blogu "Brazen Lifea".

Izvor: 24sata

Pogledajte još