Uragan se približava Francuskoj

Agencija prenosi podatke službe "Meteo Frans" prema kojima bi u severozapadnom delu atlantskog priobalja zemlje vetar mogao da dobije na intenzitetu još ove večeri.

Očekuje se da će nevreme pogoditi čitav sever Francuske, a stručnjaci upozoravaju na mogućnost širenja stihije i na centralni deo zemlje.

Na obali i u priobalnoj zoni brzina vetra dostizaće izmedju 110 i 140 kilometara na sat i smanjivaće se udaljavanjem od okeana do 110-100 kilometara na sat, navodi ruska agencija.

Vlasti preporučuju stanovništvu da budu oprezni, jer su mogući obaranje drveća, padovi električnih stubova, reklamnih panoa i crepova sa kuća.

Novembar je tradicionalno početak "jesenjih bura" u Francuskoj.

Ranije danas agencije su javile da je više miliona stanovnika Engleske i Velsa upozoreno da se pripreme za veliko nevreme, praćeno obilnim padavinama i snažnim vetrom.

Nevreme će najpre pogoditi južni deo zemlje, a potom se preseliti ka istoku i severu.

Britanska meteorološka služba očekuje da će vetar dostizati brzinu oko 130 kilometara na čas. Strahuje se od poplava, da će oluja čupati drveće, ošteti zgrade, ugroziti saobraćaj i elektroprivredu.

Nalet oluje se očekuje u večernjim satima, a trajaće do sutra.

Ova oluja se uporedjuje sa "Velikom olujom" iz oktobra 1987. godine, kada je 18 ljudi poginulo u Velikoj Britaniji, a četvoro u Francuskoj, navela je agencija AFP.

B92

Pogledajte još