Mošti Svete Petke iz Beograda odneo Sulejman

Danas Srbi slave jedan od najvećih crkvenih praznika – Svetu Petku, čije je mošti iz Beograda ukrao i odneo niko drugi do trenutno jedan od ovdašnjih omiljenih TV junaka – Sulejman Veličanstveni. Turski vladar je posle osvajanja grada 1521. odneo mošti na svoj dvor, gde su ostale do njegove smrti.

Praznik svetice i ove godine obeležen je na Kalemegdanu, uz veliku gužvu i sitne incidente.

Tradicionalno mesto hodočašća na dan Svete Petke i ove godine je bila crkva na Kalemegdanskoj tvrđavi. Građani su za ovu priliku pristigli iz svih krajeva Srbije, svako sa svojim ciljem – neki u nadi da će ih čudotvorna voda isceliti od bolesti, a neki jer slave krsnu slavu.

Kolone ljudi, među kojima je bilo dosta onih u invalidskim kolicima, na sve načine su pokušavali da uđu u crkvenu portu, a zbog gužve je angažovano i obezbeđenje da bi sprečilo incidente. Bilo je i onih koji su želeli da uđu preko reda, što je s vremena na vreme izazivalo prepirke i komešanje u narodu.

Kult Svete Petke odavno je prisutan u našem narodu, a njene mošti bile su u Srbiji sve do 1521, kada ih je odneo sa sobom Sulejman Veličanstveni prilikom osvajanja Beograda. Zbog vrednosti ovih moštiju, on ih je držao na svom dvoru sve do svoje smrti. Kasnije su mošti prebačene u rumunski grad Jaši, a danas se u Beogradu nalaze dva prsta desne ruke ove svetiteljke.

Kao i uvek, bilo je onih koji su odlučili da iskoriste gužvu i zarade koji dinar ilegalno prodajući relikvije sa likom Svete Petke. Obezbeđenje i policija su u nekoliko navrata pokušali da ih sklone, ali bezuspešno.

Izvor: TELEGRAF

Pogledajte još