Balet za život

Spektaklom „Balet za život" francuskog koreografa Morisa Bežara zatvoren je jubilarni, 40. BITEF i otvoren 38. BEMUS

Predstava čiji su umetnički dometi, ipak, ostali u senci spektakla, ispunila je očekivanja svih onih koji su, na kraju jednog i početku drugog velikog festivala, očekivali grandiozni kraj ili početak.

Tehnički veoma zahtevna predstava, mnogo svetlosnih efekata, maštoviti kostimi Đanija Versačea, besprekorna uigranost igračkog ansambla, najbolje numere grupe “Kvin” i Mocarta; sasvim dovoljno za ovacije na kraju spektakla u prepunom Centru "Sava". Delo, nazvano i po kultnoj rečenici nadrealista, “Prezbiterijum nikada nije izgubio svoj šarm, niti bašta svoj sjaj”, inspirisano je životima lidera grupe "Kvin", Fredija Merkjurija (1946 -1991) i nekadašnjeg vodećeg igrača Bežarove trupe, Horhea Dona (1947-1992). Oba navedena umetnika su umrla od side, a predstava je, kako navodi Bežar, posvećena i svim ljudima čiji su se životi prerano ugasili - poput Mocartovog.

Namera Morisa Bežara da pronađe zajedničke tačke Mocarta i Fredi Merkjurija, kao što su nezasita žudnja za životom i strasna ljubav prema umetnosti, otelotvorila se u ovom baletu. Hitovi grupe “Kvin” : “It’’s a beautiful day”, “Let me live”, “Haven for eveyone”, na dobar način su našli odraz u nezaboravnim Mocartovim delima iz opere “Tako čine sve” i kompozicijama "Klavirski koncert br. 21" i "Masonski pogrebni marš". Ali, spektakl je, ipak, spektakl. Razumemo i nameru autora da privuče što širi auditorijum, ali ovaj balet je, u mnogim momentima, više podsećao na dobro režiran i igrački do krajnjih granica doteran MTV video spot. Delovi ove predstave sigurno bi se na pravi način uklopili u priredbe, kao što su, otvaranje olimpijskih igara ili svetskog prvenstva u fudbalu. Možda je to i bila namera Morisa Bežara, velikana koji je svojevremeno uradio koreografiju za “Bolero” u interpetaciji Duške Sifnios.

“Balet za život” ne mora da bude delo sa velikim značajem, ali dobro je poslužilo svrsi – da zabavi, razgali i unese optimizam u publiku. Uostalom objašnjavajući jedan od naslova ovog baleta “Prezbiterijum nikada nije izgubio svoj šarm, niti bašta svoj sjaj” i sam Moris Bežar je rekao da ova rečenica kao naslov nema nikakvo značenje “ali ima lep ritam i dobro služi svojoj svrsi”

Danijela Tadić

Pogledajte još