Najgora oluja u deceniji: "Sveti Juda" nad zapadnom Evropom

Britanija i Francuska spremaju se za najgoru oluju u poslednjih deset godina, nazvanu "Sveti Juda". Britaniji preti haos u saobraćaju, a na severozapadu Francuske je bez električne energije već ostalo 30.000 domaćinstava.

Britanska Meterološka služba upozorila je na mogućnost rušenja stabala, oštećenja zgrada i poremećaja u snabdevanju električnom energijom i u saobraćaju, prenela je agencija AFP.

Oluja je sinoć stigla do jugozapadne obale Engleske, a procenjuje se da bi u prvih šest do devet sati moglo da padne između 20 i 40 mililitara kiše, uz šanse za poplavu na pojedinim područjima.

Meteorolozi, uz to, na jugu Engleske i Velsa očekuju vetar jačine 100 do 115 kilometara na sat, pri čemu bi udari mogli da dostignu brzinu veću i od 130 kilometara na sat.

U Londonu se očekuju velike gužve u saobraćaju, budući da su kompanije za železnički prevoz "First kapital konekt", C2C, "Grejter Anglija" i "Sadern end Getvik ekspres" saopštile da neće saobraćati dok to ne bude bezbedno.

Londonski aerodrom "Hitrou" očekuje da će biti otkazano najmanje 30 letova, a kompanija "Eurostar", koja upravlja železničkim prevozom ispod Lamanša, najavila je sinoć da neće saobraćati do jutros do sedam sati.

Na severozapadu Francuske je jutros bez struje ostalo čak 30.000 domaćinstava, kao posledica rušenja dalekovoda usled jakog vetra brzine od čak 133 kilometra na sat, saopštila je elektroenergetska kompanija ERDF.

Izvor: RTS

Pogledajte još