Crno vino produžava život

BOSTON - Crno vino, po svoj prilici, čuva tajnu dugog života. Molekularni biolozi i patolozi sa univerziteta Harvard otkrili su da jedan sastojak u crnom vinu ne samo da produžava "život" pekarskom kvascu, već ima čudesno dejstvo i na ljudsku ćeliju, čineći je otpornom na radijaciju.

Iako su ova dramatična istraživanja još uvek u početnoj fazi, naučnici veruju u mogućnost da će pronaći lek koji će produžiti život i sprečiti bolesti poznog životnog doba.

Otkriveni molekul, resveratrol, pripada dobro poznatoj grupi sastojaka u crnom vinu, voću, povrću i maslinovom ulju. Ali najnovija otkrića najavljuju mogućnost da njegova korisna svojstva prelaze sada poznate granice.

Neki od molekula, kako se čini, aktiviraju "porodicu enzima" pod imenom sirtuins, za koju je dokazano da za 80 odsto produžavaju "život" pekarskom kvascu i laboratorijskim larvama koje žive na niskokaloričnoj hrani.

Poznato je da mnoga živa bića žive duže kad im se smanji uzimanje hrane, uključujući i sisare kao što su miševi i pacovi. Jedno od objašnjenja moglo bi biti da "stres gladi"
stimuliše molekul sirtuins da se pripremi za "preživljavanje".

Profesor dr Dejvid Sinkler kaže: "Uvereni smo da sirtuins ćelijama 'kupuje vreme' da se oporave od oštećenja. Sve su češći dokazi da se u odmaklom životnom dobu život produžava ako se blokira izumiranje ćelija - sve dok ono ne vodi oboljevanju od raka".

U toku istraživanja, naučnici su otkrili 17 molekula koje stimulišu Sirt 1, jedan od sedam sirtuinsa u ljudskom organizmu, i enzim kvasca Sirt 2. Najsnažniji molekul bio je resveratrol, jer je ovaj sastojak vina omogućio da ćelije pekarskog kvasca za 60 do 80 odsto duže žive - mereno brojem "generacija".

Na veliko iznenađenje Sinklera i njegovih kolega, ćelije kvasca tretirane malim dozama resveratrola živele su u proseku 38 generacija, u poređenju sa 19 generacija u netretiranomm kvascu.

Ustanovljeno je da molekuli deluju kroz poznate biohemijske procese u kojima je angažovan Sirt 2. U eksperimentima na ljudskim ćelijama, rasveratrol je aktivirao slične slične enzimu Sirt 1. Broj ljudskih ćelija koji je preživeo "udar" gama radijacije porastao je između 10 i 30 odsto kad je tretiran rasveratrolom. Druga istraživanja pokazala su da rasveratrol štiti od raka, zakrečenja arterija i drugih pratećih bolesti starosti.

Smatra se da ova korisna svojstva mogu zahvaliti prisustvu antioksidanata koji sprečavaju da slobodni radikali kiseonika, destruktivni delići atoma, oštećuju ćelije. 

(FoNet) 
06. jul 2009.

Pogledajte još