Prvi dim - korak ka paklu

VAŠINGTON - Što je dete mlađe kad prvi put "iz radoznalosti" proba marihuanu, to ima više izgleda da u kasnijem životu postane pravi ovisnik od pravih droga.

Istraživači sa američkog Instituta za narkotike (SAMHSA) ustanovili su da je 62 odsto 26-godišnjih i starijih osoba, žena i muškaraca, prvi put "iz radoznalosti i da bi se šepurili" probalo marihuanu kad su bili mlađi od 15 godina, ali ih je dobar broj u "izvesnom trenutku" posegao i za kokainom.

Više od devet odsto pacijenata u klinikama za lečenje bolesti zavisnosti u SAD izjavilo je da su koristili heroin, a više od polovine "kačenje" na drogu postigli su - koristeći na recept prepisane blage narkotike "u rekreativne svrhe".

Manje od jedan odsto onih koji su izjavili da nikada nisu probali marihuanu potvrdili su da su "odmah krenuli na heroin i kokain", a pet odsto ih je redovno koristilo prepisane medikamente, antidepresive i sredstva za smirivanje, pomešane s drugim lekovima ili alkoholom.

"Ova otkrića izazivaju ozbiljnu zabrinutost, jer smo ustanovili da pušenje marihuane izaziva promene na mozgu slične onima koje uzrokuju kokain, heroin i alkohol", upozorio je direktor SAMHSA Čarls Kjuri.

"Ozbiljna ovisnost od marihuane smanjuje u mladih osoba sposobnost pamćenja i 'skladištenja' informacija u periodu intenzivnog učenja, kad im je mozak još uvek u procesu razvoja", naglasio je Kjuri.

"Svakog dana u SAD više od 3.000 osoba, uglavnom tinejdžera ispod 18 godina, proba marihuanu prvi put. Ovo rano posezanje za marihuanom izlaže ih riziku da brzo postanu zavisnici od droge, da u njihovom organizmu izazovu ozbiljne psihičke i fizičke poremećaje i pretvore ih u socijalno problematične ličnosti", smatra Džon Volters, direktor Nacionalne kancelarije za kontrolu droga pri Beloj kući.

Izveštaj zasnovan na istraživanju ove institucije ističe da 18 odsto odraslih koji su prvi dim marihuane udahnuli dok su bili mlađi od 15 godina imaju sve "uslove" da u zrelijim godinama postanu ovisnici od alkohola ili droge dok je ovom riziku izložene samo 2,1 odsto onih koji nikada nisu probali marihuanu.

Istraživanje je takođe pokazalo da je oko dva miliona 12-godišnjih ili malo starijih Amerikanaca prvi put probalo marihuanu 1999. dok ih je godinu dana ranije prvi put "okusilo" 2,5 miliona.

U nekim drugim istraživanjima otkriveno je da su osobe koje su prve dimove cigarete uvukli u tinejdžerskim godinama postati kasnije zavisnici od nikotina, dok će se osobe koje su počele da puše u zrelijim godinama lakše otresti poroka. 

(FoNet) 
jul 2009.

Pogledajte još