Deset najboljih namirnica za čišćenje organizma

Kako bi jetra, naš najveći saveznik u pročišćavanju organizma, lakše i bolje obavljala svoj posao povremeno treba i našu pomoć. Što je veća sklonost masnoj i začinjenoj hrani te alkoholu, detoksikacija se treba raditi što češće. Čistom’ hranom osvežićete ne samo svoje organe za varenje i krvnu sliku, već i celokupno stanje vašeg tela i duha.

1. Zeleno lisnato povrće
U zeleno lisnato povrće ubraja se radić, kelj, praziluk, zelena salata, blitva, spanać. Kad god je moguće jedite ga sirovo, a ukoliko je termička obrada potrebna, kuvajte ga na pari kako bi sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže telu da ukloni toksine i ujedno je glavni saveznik jetre.

2. Limun
Unosom tečnosti se telo pere iznutra. ‘Tuširanje’ će biti dosta efikasnije ako umesto vode povremeno popijete limunadu bez šećera. Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega lakše izlaze iz tela.

3. Rukola
Stavite šaku rukole u salatu, supu ili sendviče. Mada nije tako čest gost naših tanjira, bogatstvo minerala i diuretski efekat morali bi joj osigurati redovnije korišćenje u pripremi jela.

4. Beli luk
Često istican i kao čudo prirode, beli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno delovanje. U detoksikaciji učestvuje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre.

5. Zeleni čaj
Osim što je jakog antioksidativnog delovanja, jedan je od najzdavijih napitaka koje možete uneti u organizam. Dodatni bonus katehina koji se u njemu nalazi je ubrzavanje rada jetre.

6. Klice brokolija
Ove klice imaju 30 do 50 puta jače antokancerogeno delovanje od brokolija koji je i sam jedan od najjačih antioksidansa.

7. Semenke susama
Na spisku najdetoks namirnica nalaze se zbog toga što uspešno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih hemikalija na jetru. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

8. Kupus
U jetri se nalaze dva tipa detoksikacijskog enzima. Kupus efektivno deluje na oba.

9. Bokvica
Bokvica je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i holesterol koji se lakše izbacuju iz organizma. Možete je pronaći u obliku praha koji se stavlja u napitak koji će između ostaloga pomoći i varenju.

10. Voće
Sve vrste voća bogate su navedenim materijama: vitaminom C, antioksidansima i korisnim vlaknima. Lako ga je nabaviti, a zaista nije teško uživati u malinama, kiviju ili ananasu.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još