Šta će biti s auto-školama?

Ni vlasnici auto-škola ni Ministarstvo unutrašnjih poslova ne znaju kako će se ubuduće obučavati novi vozači.

Ovako danas izgleda radni dan u auto-školama. Vozila su parkirana, učionice prazne, a instruktori sede na klupi i uživaju u toplom danu. Da bi mogle da nastave da rade, auto-škole treba da dobiju dozvolu za rad, a pre toga je neophodno da ispune uslove iz pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače.

Đuro Miljević, nastavnik teoretske nastave u auto-školi "Pravo", kaže da ni njegova, ali ni druge škole ne rade, jer su nadležni državni organi doneli takvu odluku, dok oni ne obave svoje formalnosti koje su zacrtali. "Sporno je da li ispunjavamo uslove po tim novim pravilnicima u pogledu poligona, voznog parka, teoretske nastave", dodaje Miljević.

"Oni su rekli da je neophodan video nadzor, 10 kompjutera, nagib na uzbrdici, takografi u vozilima, vizuelni zvučni signal za duple komande, selekcija, treba- ne treba", navodi Zoran Cvetković, vlasnik auto-škole "Cvele".

MUP, međutim, auto-škole optužuje za opstrukciju i saopštava da nisu namenski iskoristile pet meseci, do 25. oktobra 2013, koliko im je bilo dato da se pripreme za primenu novih propisa, već su upisale znatno više kandidata nego prethodnih godina. Tako je od 24. maja do 25. oktobra 2012. upisano oko 160.000 kandidata, ističe MUP.

"Auto- škole su radile ono što su morale, država je objavila da će uvesti novi sistem, narod intenzivno navalio, upisivani su mimo naše volje, e zajedno sa nama država bi trebalo da dovede to do kraja, da rešimo to", ističe Miljević.

Cvetković dodaje da oni koji su završili obuku da bi došli do dozvole, moraju da polažu teorijski ispit koji sad ni u jednoj školi ne može da se ostvari.

U narednom periodu, MUP će utvrđivati uslove za dobijanje dozvole na osnovu podnetih i upotpunjenih zahteva pravnih lica, navedeno je u saopštenju.

"Ja se iskreno nadam ako bude sve kako očekujemo, ako ne bude prevelikih izmena, da do polovine novembra većina škola koje su predale zahtev u zakonskom vremenu otpočnu sa radom", kaže Miodrag Bogosavljević, vlasnik auto-škole "Duga".

I u MUP-u i u auto-školama su saglasni u jednom - većina gradskih uprava nije izašla u susret i obezbedila prostor namenjen za poligon, koji mora biti tačno pripisanih dimenzija. Da bi se problem prevazišao, MUP predlaže da auto-školama bude omogućeno da obuku u narednih godinu dana izvode na prostoru na kojem su to i dosad radile.

Izvor: b92

Pogledajte još