Dačić: Treba nam podrška za pregovore

Učestvujući u debati na temu "Budućnost Srbije u Evropi", u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose Četam Haus, premijer je rekao da Velika Britanija podržava evropski put Srbije i da su odnosi dve zemlje ušli u novu fazu.

Premijer je istakao da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Hejg tokom današnjeg susreta bio fasciniran što je od od njihovog poslednjeg sastanka, u avgustu prošle godine u Beogradu, ono što mu je tada rekao, Srbija sve ispunila.

Dačić je ukazao na to da problema ima u implementaciji Briselskog sporazuma, ali da ne treba pritiskati srpsku stranu, već Prištinu, jer je, kako je rekao, nama u interesu da se dogovoreno i sprovede.

On je podsetio kako su tekli razgovori u Briselu, objasnjavajući i to kako je i gde koja delegacija prilikom pregovora bila smeštena.

"Između soba u kojima sede odvojeno delegacije je oko 100 metara, a mene kad pozovu, ja krećem i tu stazu sam nazvao 'staza smrti', jer ne znam šta su odlučili", rekao je premijer, navodeći da zove i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da se sa njim konsultuje oko onoga šta i kako treba raditi.

Prema njegovim rečima, Vlada je preuzela odgovornost i pozvala Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore i zato je važno da izbori proteknu u miru, da se poštuje procedura, jer će Srbi po prvi dobiti legalne i legitimne organe vlasti na Kosovu i Metohiji.

"To je važno za ceo proces pregovora", rekao je Dačić i podsetio da će novi susret njega i kosovskog premijera biti posle izbora.

Na pitanje u vezi tužbe Hrvatske i kontra tužbe Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Dačić je naveo da je to bila i tema tokom nedavnog boravka u Beogradu hrvatskog predsednika Ive Josipović, koji je isticao da to nije pitanje koje rešavaju predsednici i da to treba da rešavaju vlade dve zemlje.

Zvaću hrvatskog premijera Zorana Milanović da razgovaramo o povlačenju tužbi, jer je to dobro za obe zemlje, za naše narode, za proces pomirenja u regionu, rekao je Dačić.

Na pitanje kakvi su odnosi sa prvim potpredsedniko vlade Aleksandrom Vučićem, Dačić je podsetio da ga je Tomislav Nikolić posle pobede na predsedničkim izborima pozvao i predložio da naprave koaliciju i da on bude premijer.

On je napomenuo da je tri puta od kada vodi socijaliste morao da donosi odluku - 2004. kada je podržao manjinsku vladu Vojislava Koštunice, 2008. odluka o formiranju vlade sa demokratama, "da ne bi Šešelj i Koštunica formirali vladu" i 2012. kada je odlučio da formira vladu sa naprednjcima, a ne sa Tadićevima demokratama.

Dačić smatra da je sva tri puta bio u pravu.

On se tokom debate osvrnuo i na pitane huliganstva u sportu, istakavši da bi nam dobrodošsla iskustva Velike Britanije po tom pitanju.

Sastanak sa predsednikom Srpsko-britanske privredne komore

Premijer Srbije sastao se večeras u Londonu sa predsednikom Srpsko-britanske privredne komore ser Polom Džadžom.

Dačić je ocenio da je njegova poseta Britaniji izuzetno važna, kao što je važna i uloga koju u predstavljanju Srbije i ubeđivanju investitora da je ona pravo mesto za njih, ima Komora na čelu sa uvaženim ser Džadžom.

"Nadam se, pri tom, da je ovo samo početak, i da ćemo, u danima i godinama koje slede, imati mnogo razloga i da se sastajemo i proslavljamo rezultate uspešne saradnje i uspešno sklopljenih poslova", rekao je premijer Srbije.

Sve drugo osim uspeha jednostavno nije dozvoljeno, kazao je Dačić tokom susreta na kome su bili i ministri privrede Saša Radulović i saobraćaja Aleksandar Antić.

Izvor: B92

Pogledajte još