Preminuo Srđa Popović

0

Poznati advokat Srđa Popović (76) preminuo je noćas posle kraće i teške bolesti.

Rođen je 1937. u Beogradu, u advokatskoj porodici. Proslavio se još 1970-ih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima.

Branio je političke i ideološke protivnike komunističkog režima koje su izvodili pred sud najčešće zbog verbalnih delikata. Branio je između ostalog: Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đoga, Mihajla Mihajlova, Leonida Šejku, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškoga, Dušana Makavejeva, ali i Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička…

Nakon što je učestvovao u osnivanju nedeljnika „Vreme”, čiji je bio većinski vlasnik, sa ženom, mlađim sinom i ćerkama 1991. otišao je u Njujork.

Bes mnogih je navukao na sebe '93. kada je bio jedan od potpisnika pisma Bilu Klintonu u kome se tvrdilo da Miloševićevu ratnu mašineriju može zaustaviti jedino NATO. “Ne tražim 'bombardovanje sopstvene zemje' već isključivo vojnih aerodroma, uništavanja aviona iz kojih se bombarduju nevini civili u Bosni” – rekao je kasnije.

Iz SAD se vratio nakon 5. oktobra 2000. i posle ubistva premijera Đinđića postao pravni zastupnik njegove majke i sestre.

Ženio se dva puta, prvi put sa poznatom političarkom Vesnom Pešić.

Izvor: Novimagazin

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.