Raste pritisak na Belu kuću zbog prisluškivanja

Direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Kit Aleksander i drugi zvaničnici danas će svedočiti pred Predstavničkim domom, a šef odbora za obaveštajne poslove Senata pozvao je na “kompletan pregled” svih američkih programa špijuniranja, naveo je BBC.

I sam Obama javno je rekao da namerava da ispita aktivnosti špijuniranja zbog tvrdnji o prisluškivanju američkih saveznika.

Izaslanik Evropske unije u Vašingtonu opisao je takvo prikupljanje obaveštajnih podataka kao “slom poverenja”.

U televizijskom intervjuu, Obama je rekao da se operacije vezane za nacionalnu bezbednost procenjuju da bi se osiguralo da je rastuća tehnička sposobnost špijuniranja NSA pod kontrolom.

Mi im dajemo pravac politike”, kazao je u intervjuu američki predsednik.

Ali, ono što vidimo poslednjih par godina jeste da se njihovi kapaciteti razvijaju i šire i zato sam sada inicirao procenu da bi bili sigurni da ono što oni mogu da rade ne znači obavezno i da to treba da rade”, istakao je Obama.

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da administracija “prepoznaje potrebu o dodatnim ograničenjima o tome na koji način se prikupljaju i koriste obaveštajni podaci”.

Ni Obama ni Karni, međutim, nisu komentarisali optužbe da su SAD špijunirale svoje saveznike, uključujući prisluškivanje telefona zvaničnika.

Nemački mediji objavili su da su SAD prisluškivale telefon nemačke kancelarke Angele Merkel više od decenije i da se nadziranje okončalo pre samo nekoliko meseci.

Izvor: Blic

Pogledajte još