Glamočić: Srbija će promeniti zakon kojim se zabranjuje uvoz GMO proizvoda

"Zakon o GMO koji trenutno važi u Srbiji nije bezbeden za potrošače i moraće da se menja", rekao je Glamočić novinarima u Briselu, nakon susreta sa evropskim komesarom za zaštitu potrošača Tonijem Borgom i generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj Jeržijem Plevim.

Ministar je objasnio da ovo nikako ne znači da će u Srbiji biti dozvoljeno gajenje GMO useva, koje je i sada zabranjeno, ali da će promet GMO proizvoda biti usklađen sa zakonodavstvom EU.

"Postojaće precizno definisana regulativa, tako da zdravlje potrošača neće biti ugroženo", istakao je Glamočić i dodao da će uvoz GMO biti ograničen, a prodaja strogo kontrolisana.

On je ukazao da blanko zabrana proizvodnje i prodaje GMO proizvoda koja trenutno važi u Srbiji nije samo u neskladu sa pravilima EU i Svetske trgovinske organizacije (STO), nego sprečava uvoz neophodnih lekova.

"Osamdeset do devedeset odsto svih lekova dobijaju se iz genetski modifikovanih organizama"
, rekao je on i dodao da će GMO proizvodi koji se nađu u prodaji biti jasno obeleženi, tako da će potrošači znati šta kupuju.

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o Srbiji pre dve nedelje ocenila da je srpski zakon o zabrani GMO suprotan pravilima EU i STO, u koje Srbija želi da uđe.

Izvor: B92

Pogledajte još