Plesačica sa "Konkordije" priznala da je bila kapetanova ljubavnica

Domnika Čemortan je takođe rekla pred sudom u Grosetu u Italiji da se ukrcala na brod kao putnica koja ne plaća kartu, i to nekoliko sati pre no što je luksuzni brod prišao opasno blizu ostrvu Giljo i sudario se sa grebenom.

"Kada ste nečija ljubavnica, niko vas ne pita za kartu", ispričala je ona, a zatim je svom prevodiocu kazala da se "šalila".

Mlada Moldavka je pred sudom pokušala da izbegne da odgovori na pitanje da li je imala romantičnu vezu sa kapetanom Sketinom, a priznala je tek pošto joj je u izgled stavljena krivična prijava zbog izbegavanja odgovora.

Čemortan je potvrdila da je bila u kabini Frančeska Sketina pre potonuća broda i izjavila: "Da, bila sam u vezi sa Sketinom, ali posle brodoloma nisam ga više videla".

Njeno saslušanje je izazvalo negodovanje u sudnici, pošto je Sketino oženjen.
BBC piše da je Čemortan pred brodolom bila na večeri sa kapetanom, i da ju je on posle pozvao da mu se pridruži na komandnom mostu, dok je on nadgledao blisko prilaženje ostrvu Giljo.

Italijanska štampa spekuliše da je kapetana možda dekoncentrisalo njeno prisustvo, ili da se možda čak pokazivao pred njom.

Čemortan je ispričala da je u decembru 2011. godine, mesec dana pre tragedije, tri sedmice radila na Kosti Konkordiji, i da je kapetana upoznala tada.

Nakon što je brod udario u greben, Sketino je svojoj ljubavnici, prema njenim rečima, poručio da se "spasava". Ona je takođe ispričala sudu da je pomagala putnicima da napuste brod pre no što je i sama ušla u čamac za spasavanje.

Sketino se "proslavio" po tome što je bio u čamcu za spasavanje pre no što su svi putnici napustili brod. Njegov razgovor sa komandantom obalske straže, koji ga je terao da se vrati na svoj brod, dospeo je u javnost posle brodoloma, donevši mu ozloglašenost.

U svedočenju od prethodnog dana, jedan od starijih članova posade je rekao da je zamolio kapetana da priđe malo bliže ostrvu Giljo, zato što tamo živi njegova porodica.

Sketino je 6. januara pristao, ali je bio nezadovoljan učinkom, pa je naredio da se za sledeći prolazak pored Gilja isplanira ruta koja će Kostu Konkordiju dovesti još bliže ostrvu. Nedelju dana kasnije, sledeći tu novu rutu, brod je došao preblizu ostrvu i udario u greben.

Na Kosti Konkordiji je u trenutku nesreće bilo 3.206 putnika i 1.023 članova posade. Kapetan je priznao krivicu za tragediju, ali njegovi advokati tvrde da je brod potonuo delimično i zato što vodootporna vrata na brodu nisu dihtovala.

Sketino je optužio svog kormilara, Indonežanina, da je doveo brod suviše blizu ostrvu i da je ignorisao upozorenja da uspori.

Izvor: beta

Pogledajte još