Nacrt izmena Zakona o stečaju: Uz katanac i otkazi

Novim stečajnim zakonodavstvom, čiju je radnu verziju objavilo Ministarstvo privrede, radnici bi trebalo da dobiju veća prava u smislu potpunog povezivanja staža i isplate minimalnih zarada u odnosu na postojeće zakonsko rešenje, prenose Večernje novosti.

S druge strane, momentom ulaska firme u stečaj, svi zaposleni ostaju bez posla, jer se raskidaju svi ugovori o radu i kolektivni ugovori koje je stečajni dužnik zaključio sa zaposlenima.

Pokretanje stečaja i do sada je bio potpuno validan razlog za otkaz radnicima, ali ga je uručivao stečajni upravnik, koji je istovremeno imao pravo da, uz zadržane zaposlene, angažuje dodatnu "radnu snagu". Novim zakonom, pak, svi zaposleni automatski ostaju bez posla, a stečajni upravnik naknadno može da angažuje potreban broj radnika, po osnovu ugovora o radu na određeno vreme ili ugovora o delu.

Kada je reč o isplati zarada, po trenutnom zakonu, radnicima iz stečajne mase sleduju minimalci za poslednjih godinu dana pre otvaranja stečaja, kao i plaćeni doprinosi za poslednje dve godine pre otvaranja stečajnog postupka. Ovo se značajno menja, jer, po novom zakonskom rešenju, radnici bi trebalo da imaju potpuno povezan staž i isplaćene sve zaostale plate u visini najmanje minimalca.

Predviđeno je da se danom otvaranja stečajnog postupka raskidaju svi ugovori o radu i kolektivni ugovori koje je stečajni dužnik zaključio sa zaposlenima, ali da se istovremeno, uz prijavu potraživanja po osnovu minimalnih zarada i doprinosa u prvom isplatnom redu, razlika do pune zarade, kao i otpremnina zbog raskida ugovora o radu u maksimalnom iznosu minimalne zarade po godini radnog staža kod stečajnog dužnika prijavljuje u drugom isplatnom redu”, ističe se u obrazloženju radne verzije nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju.

Osim ovih izmena, novim zakonom se predviđa osnivanje Komore stečajnih upravnika, kao novo neprofitno strukovno udruženje stečajnih upravnika. Sudeći po onome što spada u "opis posla" ove komore, više neće postojati potreba za postojanjem Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Jer, predviđa se da Komora sačinjava kodeks profesionalne etike, izdaje i obnavlja licence za rad stečajnim upravnicima, donosi rešenje o oduzimanju licence, vodi imenik stečajnih upravnika i obavlja druge poslove predviđene zakonom.

izvor: Novosti/Novimagazin

Pogledajte još