Blokiran put Pirot-Bela Palanka

Još pre početka radova na novom Koridoru 10 ovaj put je bio u lošem stanju. Po otpočinjanju radova, zbog čestih obustava saobraćaja na magistralnom putu Niš-Pirot, značajno je povećan broj vozila koji ovde prolazi. Poseban problem predstavljaju natovareni teretni kamioni koji i najviše oštećuju asfalt.

- Silom prilika svakodnevno putujem ovde. Put je u užasnom stanju. Koliko mogu da vidim, najveći problem su kamioni koji prevoze šljunak sa auto puta. Iako je put krpljen nekoliko puta, kamioni ga unište za par dana – kaže Ljubiša Petrović, jedan od vozača koji je bio u koloni.

- Ja sam kupio kola pre pet godina i morao sam da ih prodam i to na otpadu. Ovaj problem mora da se reši. Tražimo da se cela deonica presvuče potpuno novim asfaltom – kaže Siniša Živković, meštanim ovog sela.

Dragan Cvejić iz istog sela dodaje da je katastrofalno stanje u kome se put nalazi stvorilo i dodatne probleme.

- Mi imamo i problem sa vodosnabdevanjem. Zbog toga nam i Vodovod svakog dana šalje cisternu sa pijaćom vodom. Sada su nam rekli da cisterna ne može da stigne do sela. I prevoznici su najavili da će ukinuti autobuske linije ka našem selu. Deca ne mogu zbog toga u školu. Naš problem mora da se reši – dodaje Cvejić.

Proteste meštana podržao je i predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović.

- U potpunosti razumem ove ljude jer i sam vidim situaciju na terenu. Ovo je međuopštinski put i država mora da reaguje. Poslao sam zahtev za pomoć i poslanicima iz Pirota i načelniku okruga. Opština je pre tri meseca dobila dodatna 44 kilometra puta u svojoj nadležnosti. Za tu namenu smo iz Republičkog budžeta dobili i 22 miliona dinara, međutim, posle samo 15 dana ta sredstva su nam oduzeta. Ipak, država mora da pomogne ovim ljudima – kaže Popović.

Okupljeni meštani kažu da će još par dana blokirati ovu deonicu puta, a da će potom, ako ne dobiju odgovor nadležnog ministarstva ili nekog iz JP Koridori 10, blokirati i magistralni put Niš-Pirot, kao i da će dodatno radikalizovati svoje proteste.

Izvor: Južne vesti

Pogledajte još