Romi zbunjeni: Dobiće račune za struju po prvi put

"Prvi put u istoriji dobićemo račune za struju. Dobili smo neke obrasce za izmirivanje duga prema Elektrodistribuciji. Nama i televizija jedva radi, koliko je slaba struja. Traže nam da dostavimo lične karte, a promenili su naziv ulice. Ni to ne možemo da platimo, a kamoli račune za struju", uzbuđeno priča Nebojša Vujičić, dodajući da oni žele da plaćaju struju, ali “ako se socijalna pomoć koju dobijaju uveća za 20 do 40 odsto ili ako država zaposli romsku omladinu”.

"Preko četiri decenije se naše Romsko naselje obezbeđuje socijalnom strujom, a sada su nam stigla obaveštenja da moramo da plaćamo tu slabu struju. Ne znam više ni gde živim. Od Stadionske su napravili Ulicu Milovana Milovanovića Grčkog i tu promenu traže da platimo"
, objašnjava Vujičić napetost u naselju.

Jablan Mitrović, takođe stanovnik siromašnog naselja, koji je stigao i do druge godine fakulteta, odlučio je da pokuša nam objasni zbog čega se njegove komšije ljute.

"Plaćaćemo struju ukoliko Centar za socijalni rad i Grad Kraljevo izađu Romima u susret. Pošto nisu voljni da pomažu, ni mi nismo prilici da plaćamo"
, kaže Mitrović.

Direktor Elektrodistribucije Đorđe Aćimović kaže da je mreža niskog napona rekonstruisana i da su postavljena brojila koja su plombirana, čime je prva faza u Romskom naselju završena.

"U drugoj fazi pozivamo meštane da dođu u Elektrodistribuciju kako bi podneli zahtev za zasnivanje pretplatničkog odnosa. Grad Kraljevo i Elektrodistribucija su do sada snosili kompletne troškove potrošnje energije, ali to više neće biti moguće"
, kaže Aćimović.

Blic

Pogledajte još