Izbor partnera otkriva ko ste

Greh površnosti

Koliko ste samo puta nesvesno “razvrstali” ljude (neozbiljan, nepouzdan, odgovoran, mamin sin…) na osnovu samo nekoliko zapažanja poput odeće, frizure i nekog, možda i jedinog, kašnjenja na sastanak. Opravdanje da nemamo vremena da dajemo nove i nove šanse ljudima koji nas okružuju jer oni moraju da se potrude da ostave besprekoran prvi utisak, možda je presudno u tome što ste još sami ili u nezadovoljavajućoj vezi, zaključili su psiholozi.

Potrudite se da upoznate nekoga

To isto važi za izbor prijatelja i partnera. A koliko je reč o kontroverznom pitanju govori i to da podjednako važi izreka da se različitosti privlače, kao i to da najbolje paše slično sa sličnim. Ali i ovde, kao i u svemu drugom u životu treba uzeti u obzir da smo različiti i pokreću nas različiti prioriteti. Ako vam je najvažnija karijera, verovatno će uz vas biti osoba koja će misliti slično i podržavati vas u tome, možda i sama graditi karijeru. Ako vam je najvažnije da se uz partnera opustite i smejete, verovatno će partner biti opušteniji.

Opterećeni predrasudama

Odabir partnera će, dakle, odati vaše prioritete, vaše pravo ja. Stoga ako ste se našli zatečeni ljubavnim izborom svoje kolegice kad vas je upoznala sa svojim partnerom, jer vam se čini na prvi pogled da doterana i odgovorna žena ne može da ima ništa zajedničko s dugokosim rokerom, očiigledno je niste upoznali dovoljno. To što su takvi parovi retki jer odudaraju od onoga što se smatra skladnim parom ne znači da su njihovi odnosi imalo lošiji od drugih. Samo se ljudi češće priklanjaju sličnijima jer od drugačijeg zaziru ili ih opterećuju predrasude o tome da su osobe opuštenije i manje odgovorne.

Predstava o idealnom

Možda je vaša uvek tačna i precizna prijateljica u svom razbarušenom partneru napokon našla način da se oslobodi opterećenja da uvek sve oko nje mora da bude savršeno i napokon počela da uživa u životu.

Zavirite iza očiglednog

Možda i sami, u težnji da nađete partnera koji vam je jako sličan, zapravo propuštamo da prepoznamo srodnu dušu u nekom ko je tu uz nas, ali nam se čini da nikad ne bismo mogli da budemo s takvom osobom jer previše odudara od predstave o tome kao treba da izgleda naš idealan partner. Zato je zanimljivo čuti rečenice poput: “Ceo život mi se sviđaju visoke plavuše, a oženio sam se niskom crnom buckom”.


B92

Pogledajte još