ZAUVEK ZAJEDNO: Ispunili mami poslednju želju, sinu presadili njene oči!

Pre nego što je umrla od srčanog udara u 61. godini, Miriam Aguire Santos zapisala je svoju poslednju želju – da doktori iskoriste njene oči kako bi povratili vid njenom slepom sinu.

Doktori su izjavili da je u istoriji Instituta to prva transplatacija u kojoj je majčina rožnjača uspešno presađena sinu.

Otvorio mi se potpuno novi svet. Vidim stvari koje ranije nisam video. Sve je veoma, veoma šareno”, kaže Huan, koji sada ima 39 godina.

Operacija je Mirjaminom sinu omogućila da vidi ponovo, pošto je u petoj godini izgubio vid. Kao malog, Huana je udario pijani motociklista dok je šetao sa porodicom. Rožnjača mu je bila povređena i sve je video mutno. Bez obzira na svoj hendikep, Juan je uspešan muzičar i nastupa u Njujorku, Nju Orleansu i Los Anđelesu.

Kada je prošlog meseca njegova majka umrla, doktori su požurili da obave transplataciju, pošto rožnjača može da se očuva maksimalno sedam dana nakon smrti. Doktori su bili ubeđeni da operacija neće uspeti.

Kada sam pričala sa porodicom, rekla sam im da su šanse veoma male i da je potrebno da se desi čudo kako bi operacija uspela. Njegova rožnjača bila je puna ožiljaka. Da se slučajno prehladio, ne bismo smeli da izvedemo operaciju. Mnogo toga je moglo da se ispreči na putu do ozdravljenja”, kaže Elizabet Faut-Karaza, izvršni direktor “Florida Lajons Aj Bank”.

“Prelep je osećaj. Kada se pogledam u ogledalu znam da je deo mojih očiju njen. Na taj način će zauvek biti sa mnom”, kaže Huan.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još