Bačević tvrdi da je potrebno veće prisustvo ruskih kompanija

On je na investicionoj konferenciji Srbije u Moskvi, u organizaciji PKS, kazao da je Rusija, iako jedan od najvećih prijatelja naše zemlje, među poslednjim državama uspela da dođe na srpsko tržište i započne saradnju sa domaćom ekonomijom.

Bačević je rekao da za sada najbolje rezultate ostvaruje NIS Gaspromnjeft, koji je "najveći punilac našeg budžeta". On je izrazio nadu da će i druge ruske kompanije, nošene tom idejom i "već dobro trasiranim putem", doći na srpsko tržište.

- U Srbiji su prisutni i ruska Sberbanka i Lukoil, ali stalno imamo osećaj da to nije dovoljno i da ima prostora za još i više, a mogućnosti treba tražiti pre svega u sektoru posustale srpske industrije, obojene metalurgije, geologiji, putarstvu, poljoprivredi turizmu, tehnologijama - kazao je ministar.

On je naveo da i srpskim kompanijama treba obezbediti slobodno tržište u Rusiji u većoj meri nego što je to sada slučaj. Ruska Federacija, podsetio je, spada u red najvećih privrednih partnera Srbije, a uspostavljanjem strateškog partnerstva u maju ove godine postavljen najčvršći kamen temeljac političke i ekonomske saradnje.

Bačević je izrazio želju da nivo političkih odnosa koje smo uspostavili sa Rusijom imamo i na ekonomskom planu, napominjući da to zavisi od privrednika. Ministar je rekao da iskreno veruje da će današnja investiciona konferencija postati tradicionalna i da će rezultirati brojnim dogovorima i potpisanim ugovorima i sporazumima.

Na investicionoj konferenciji Srbije, koju je organizovala Privredna komora Srbije (PKS), potencijalnim investitorima predstavljeno je 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, vrednih gotovo sedam milijardi evra.

Konferenciju u Moskvi, PKS organizovala je u saradnji sa Trgovinsko - industrijskom komorom Ruske Federacije, uz podršku i učešće najviših državnih zvaničnika, a skup je podržala i Sberbanka.

Izvor: Blic

Pogledajte još