Putin: Ne očekujemo poseban tretman

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin poručio je pri tom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da Kremlj ne očekuje poseban tretman za svoje investicije, i da će se problemi rešavati kako to čine prijatelji.

Putin je rekao da je Rusija jedan od glavnih trgovinskih partnera Srbije, i da, posle pada trgovinskog obima u 2012, dinamika ove godine ukazuje na pozitivne tendencije.

"Koliko znam, Srbija je danas predstavila veliki broj projekata, vrednih nekoliko milijardi dolara",
rekao je ruski predsednik.

Nikolić je uzvratio da je upravo zbog toga želeo da dođe na investicionu konferenciju u Moskvi, te da čini sve da poveže poslovne partnere iz Srbije i Rusije.

"Ove godine smo intenzivirali našu ekonomsku saradnju i nadoknadili minus iz prošle godine",
rekao je Nikolić.

On je ocenio da u odnosima između Srbije i Rusije sve teče dobro, mada ima nekih problema, uglavnom na strani Srbije, i da on očekuje da će biti rešeni.

Nikolić se posebno osvrnuo na jedan od tih problema, koji se tiče duga Srbijagasa, koji, konstatovao je, svakako treba da se reši.

"Rešavaćemo pitanja kao što to čine prijatelji", rekao je ruski predsednik.

Putin i Nikolić su podelili zadovoljstvo rezultatima NIS-a.

"Radujem se tom poslovnom uspehu, zato što je ta kompanija već za Balkan postala gigant", kazao je Nikolić.

Putin se saglasio sa Nikolićem da je NIS ostvario značajne rezultate, navodeći podatak da je od januara do septembra ta kompanija unela u srpski budzet 690 miliona evra.

Nikolić je na to dodao da NIS već sada sa 10 odsto popunjava srpski budžet.

To na najbolji način, dodao je Nikolić, zatvara usta protivnicima te investicije koji se samo bave vremenom kada je postignut dogovor, a ne rezultatima.

Nikolić je takođe rekao da se Srbija na investicionoj konferenciji predstavila kao što nikad ranije nije, i da je u Moskvu došla pripremljena, sa čitavim "katalogom projekata".

Putin je konstatovao da između dve zemlje postoji dobar obim investicija koji iznosi milijardu i dvesta miliona dolara, koliko je Rusija uložila u Srbiju

"Bez obzira na naše dobre odnose, ne očekujemo nikakav poseban tretman za naše investicije", rekao je Putin.

Na Nikolićevu opasku da se nada da će se uskoro početi sa realizacijom projekta Južni tok, Putin je odgovorio da će sa tim projektom srpska privreda dobiti još milijardu i devetsto miliona evra.

Ovo je bio Nikolićev peti susret sa Putinom od kako je došao na čelo Srbije, maja prošle godine.

Na Putinovom Tviter nalogu okačena je slika sa sastanka.


B92

Pogledajte još