Braća i sestre "plavog anđela" će biti zbrinuti

0

Sofija – Bugarske vlasti saopštile su danas da će u hraniteljske porodice ili državnu instituciju biti prebačena većina braće i sestara devojčice Marije, koja je pronađena u jednoj romskoj porodici u Grčkoj.

Bugarska će zbrinuti Marijinu braću i sestre

DNK testovi su pokazali da je Marijina biološka majka Saša Ruseva /35/ iz Bugarske. Ona i njen muž, oboje Romi, imaju još devetoro dece uzrasta od dve do 20 godina i žive u velikom siromaštvu u jednoj sobi trošne kuće u Nikolajevu, 280 kilometara istočno od Sofije.

Na televizijskim snimcima prikazano je da deca spavaju na zemljanom podu u neurednoj odeći i da jedva govore bugarski. Ovi prizori naišli su na negodovanje bugarske javnosti.

– Odlučili smo da smestimo četvoro dece u hraniteljske porodice. Dvoje će biti poslato u jednu državnu instituciju, a jedno će biti smešteno kod rođaka ove porodice – izjavila je Dijana Kaneva, šef socijalne službe u ovom području.

Dvoje dece starije od 18 godina ne potpadaju pod državnu zaštitu. Marija, koja je postala poznata u svetu kao “plavi anđeo”, trenutno je zbrinuta u Atini u centru humanitarne organizacije “Osmeh deteta”.

Bugarske vlasti juče su saopštile da će preduzeti korake za Marijin povratak u ovu zemlju.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.