Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

0

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tassu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov.

Vakcina je uspešno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžavajući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritičke ćelije iz ljudskog tela i punimo ih antiagensima. Dendritičke ćelije ih zatim procesuiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu unutar organizma bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora“, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina“ koja se koristi da bi se sprečila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – raka grudi, prostate i debelog creva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore pošto oni ne mogu biti pobeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promeniti imuni sistem kako bi postogli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tass.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim rečima institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.