Apple namerno usporava vaš iPhone ?

Ketrin tvrdi da Apple pravi novi operativni sistem tako da na starijim modelima radi znatno sporije nego na najnovijem uređaju.

Ona je dodala da je njen iPhone 4 postao znatno sporiji kada je skinula iOS 7 i da joj se činilo da je jedino rešenje da kupi iPhone 5.

Ketrin je optužila Apple da mu je ponestalo ideja i da sada „ispira mozak“ svojim korisnicima kako bi kupili novi iPhone 5S ili 5C zato što izgleda lepo.

Njene tvrdnje najverovatnije će pokrenuti brojne teorije zavere koje već neko vreme tvrde da Apple koristi „planiranu zastarelost“. Ova teorija tvrdi da proizvođači brojnih proizvoda ugrađuju određeno vreme trajanja i da oni nakon tog vremena prestaju da rade tako da korisnici moraju da kupe novi uređaj.

„U početku sam mislila da je u pitanju samo moja mašta. U trenutku kada je Apple predstavio iPhone 5S i 5C, u septembru, primetila sam da se moj iPhone 4 znatno usporio. Baterija je počela da se prazni znatno brže. Međutim, ove stvari su počele da se dešavaju i drugim ljudima koje su se, kao ja, klele u Apple“, tvrdi Rampelova.

„Kada sam pozvala tehnološkog analitičara, rekli su mi da novi operativni sistem iOS 7 čini da stariji modeli postanu nepodnošljivo spori. Appleove baterije, koje imaju ograničeni broj punjenja, je novi operativni sistem prosto cedio do kraja. Mogla sam da platim 79 dolara da zabranim bateriju ili da dam 20 dolara za iPhone 5C. Izgledalo je kao da mi Apple šalje prilično jasnu poruku da je vreme da uzmem novi model“.

Apple je i ranije bio optuživan da radi na „planiranoj zastarelosti“ svojih proizvoda. Kada je počeo da koristi posebne šrafove, stručnjaci su tvrdili da kompanija otežava ljudima da sami popravljaju svoj telefon kada dođe do problema.

Sa druge strane, Brajan Baret sa sajta Gizmodo odbacio je njene tvrdnje.

„iPhone 4 je javnosti predstavljen 2010. godine. Od tada je dobio veliki broj apdejta, napravio mnoštvo fotografija, bio je punjen nepravilno i padao je. Ukratko, bio je korišćen. Ne sumnjam da je Rampelova frustrirana, ali je isto tako neobaveštena i što je još gore, navodi ljude na pogrešne informacije. Tehnologija ponekada postaje zastarela. Baterije ne traju uvek. To nije isključivo Appleov problem niti isključivo greška ove kompanije“
, izjavio je Baret.

Pročitajte još - Kragujevčanin dizajnirao iPhone 6

Kragujevčanin dizajnirao iPhone 6

Izvor: B92, DailyMail

Pogledajte još