Novi sistem za borbu protiv terorizma

"Nacrt programa za detekciju eksploziva STANDEKS (Stand-off Detection of Explosives programme - STANDEX) mogao bi da pomogne NATO saveznicima i Rusiji u sprečavanju terorističkih napada poput onih izvedenih u sistemu javnog prevoza u Londonu, Madridu i Moskvi sa smrnim ishodom u tokom poslednjoj deceniji", navodi NATO u video zapisu.

Program je finansirao NATO kao i britanska, francuska, italijanska, ruska, turska i američka vlada i razvijao se u holandskim, francuskim, nemačkim, italijanskim i ruskim laboratorijama i kompanijama, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je novi sistem najnovija reč svetske tehnologije.

Novi sistem protiv bombaša na čijoj su meti sredstva javnog prevoza i sportske arene, testiran je u junu u podzemnoj stanici u neimenovanom evropskom gradu i pomenuta tehnologija "može da otkrije eksploziv na daljinu, u realnom vreme i bez ometanja protoka putnika".

Sistem koristi niz senzora i mikrotalasnu tehnologiju u otkrivanju "anomalija u molekularnoj strukturi" dok putnici neometano koriste sredstva javnog prevoza.

NATO je objasnio da sistem skeniranje može da se uradi "uz puno poštovanje međunarodnih bezbednosnih zakona", s tim da bi uskoro Rusija trebalo da počne sa testiranjem "scenarija za reagovanje" u metrou u Sankt Peterburgu.

Izvor: Blic

Pogledajte još