"Turneja" osvojila Sopot

Za najbolji film 38. SOFEST-a, očekivano (pitanje je koliko zasluženo!), proglašena je "Turneja" reditelja i scenariste Gorana Markovića!

Posle projekcije filma "Hitna pomoć" reditelja Gorana Radovanovića, 6. jula su svečano dodeljene nagrade Filmskog festivala u Sopotu, poznatijeg kao SOFEST, dok je ovogodišnje, 38. izdanje, zatvorenim proglasila diva srpskog glumišta Milena Dravić.

- Ako je "sopot" reč koja znači izvor, a izvore ne treba zatvarati, ja ću samo poželeti srećan novi, 39. SOFEST - rekla je Milena Dravić.

Kao što se u današnjoj nedovoljno hrabroj festivalskoj realnosti moglo očekivati, od devet filmova u takmičarskoj selekciji, žiri u sastavu Mihailo Vukobratović, Dejan Zečević i Marko Valič, odlučio je da za najbolji proglasi ostvarenje Gorana Markovića "Turneja".

Veliku statuetu SOFEST primili su zajedno producenti/zvezde ovog filma Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, a priznanje im je uručio predsednik žirija, reditelj Mihailo Vukobratović.

Cvetković se zahvalio žiriju "što je prepoznao isto ono što je prepoznato na festivalima u Montrealu, Monpeljeu, Napulju, Kijevu, Moskvi i Solunu", na kojima do sada "Turneja" učestvovala i bila nagrađena.

Nagradu za režiju žiri je dodelio Darku Lungulovu, za film "Tamo i ovde", koji je trenutno u selekciji Festivala u Karlovim Varima.

Takođe, žiri je smatrao da je ove godine najbolji scenario imao Miroslav Momčilović koji je i režirao film "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

Statuete SOFEST za glumačka ostvarenja pripala su Mirjani Karanović, za glavnu ulogu u filmu "Tamo i ovde" i Milošu Samolovu za film "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

Inače, žiri je ocenio da je "program ovogodišnjeg festivala u Sopotu bio nevelik po broju, ali značajan po tome što je pokazao žanrovsku raznovrsnost, ozbiljnu angažovanost autora i sposobnost da se sa skromnim materijalnim sredstvima naprave dela koja nas uveravaju u vitalnost srpske kinematografije".

Po ukusu žirija publike i žirija srpske sekcije FIPRESCI-ja bio je Momčilovićev film "Čekaj me, ja sigurno neću doći", koji je opisan sledećim rečima: "Ljubavni film koji suptilnim jezikom priča o slikama duše i životu tu oko nas, o ljubavi koja se dešava i u vremenima tranzicije 'na brdovitom Balkanu' "

Na ovogodišnjem SOFEST-u prikazan je i "Beogradski fantom" Jovana Todorovića, koji je, bez ustezanja, od svih filmova u konkurenciji bio naš iskreni favorit, koji taj status i zaslužuje, sudeći po komentarima publike i kritike. Ali, srpski festivali... Bez komentara!

Katarina Milovanović

Pogledajte još