Više od 90 dece otrovano u školama

Deca su prevezena u bolnicu u Tiršovoj i direktor bolnice Zoran Radojičić kaže za B92 da još dece prisitže.

"Sva deca povraćaju, imaju prolive i uglavnom su dehidrirala. Većina njih biće puštena na kućno lečenje. Sumnjamo da se radi o trovanju hranom"
, kaže dr Radojičić.

Kako javlja reporter B92, desetoro dece je zadržano na lečenju u dečjoj bolnici "Dr Olga Dedier" na Zvezdari

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba oko 16 časova prevezla petoro dece iz OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji, dok su dvoje dovezli roditelji. Ona je dodala da su se Hitnoj pomoći tokom dana obraćali i roditelji dece iz najmanje tri osnovne škole takođe zbog mogućeg trovanja hranom.

Prema informacijama B92 deca koja se javljaju u Tiršovu su iz šest beogradskih osnovnih škola:

- Milena Pavlović Barili na Višnjičkoj Banji
- Branko Radičević u bloku 45 na Novom Beogradu
- Ćirilo i Metodije na Zvezdari
- Sava Šumanović na Altini
- Mihajlo Petrović Alas na Dorćolu
- Nikola Tesla u Vinči.

Neka deca su primljena i na dečije odeljenje bolnice na Zvezdari "Olga Dedijer".

U produženom boravku u OŠ "Milena Pavlović Barili" bilo oko 90 učenika, javlja RTS.

Profesorka razredne nastave u toj školi Aleksandra Albuk izjavila je za RTS da su se prve smetnje javile posle ručka, odnosno oko 14 sati, kada su deca počela da se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Ona je rekla da su iz škole odmah pozvali roditelje i Hitnu pomoć, a nakon toga i Sanitarnu inspekciju, čiji predstavnici su uzeli uzorke hrane na pregled.

Prema njenim rečima, učenici su danas za ručak koji je serviran u 12 časova imali supu, špagete sa sosom od mlevenog mesa i jabuku.

Kako kažu u školi, nastavno osoblje jelo je istu hranu, a trovanje je konstatovano i kod direktorke škole, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

U restoranu "Zlatna varoš", koji školu snabdeva hranom, kažu da oni isporučuje hranu za veliki broj škola, ali da su škole „Milena Pavlović Barili" i "Branko Radičević", gde su se deca otrovala, danas koristile i užinu od drugog dobavljača.

Sanitarna služba Gradskog zavoda za javno zdravlje sutra počinje detaljnu kontrolu hrane i uzroka, saopšteno je iz te ustanove.

Jovčić: Uzeti uzorci hrane iz škole

Zavod: Nije salmonela

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je agenciji Beta da veruje da nije u pitanju salmonela i da je infekcija hranom verovatno nastala tokom pripreme obroka, ali je dodao da su to samo pretpostavke i da ostaje da se utvrdi uzrok. "Infekcije tog tipa su kratkotrajne, a simpotomi burni i nema velikih posledica", rekao je on.

Gradska sekretarka za obrazovanje u Beogradu Ljiljana Jovčić izjavila je večeras da su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uzeli uzroke hrane iz osnovne škole u Višnjičkoj Banji u kojoj je izbila infekcija na osnovu koje će utvrditi uzrok.

"U školama se hrana ne priprema na jednom mestu. Saveti roditelja odlučuju kakvu vrstu hrane će deca koristiti", rekla je ona agenciji
Beta.

Jovčić je navela da Osnovnu školu "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji hranom snabdeva restoran Zlatna Varoš.

Upitana o eventualnim slučajevima trovanja hrane u pojedinim novobeogradskim osnovnim školama, Jovčić je rekla da nema takve informacije i da veruje da su u pitanju sporadični slučajevi.

''Zlatna Varoš": Nismo odgovorni za trovanje

Društvo za ugostiteljske usluge ''Zlatna Varoš" negiralo je večeras da na bilo koji način ima veze sa trovanjem učenika u osnovnim školama „Milena Pavlović Barili" i „Branko Radičević" u Beogradu tvrdeći da je danas pripremilo ručak za više od dve hiljade osnovaca.

To društvo u saopštenju ističe da su danas u kuhinji preduzeća "Zlatna varoš" pripremljeni su obroci za 2.300 đaka u 21 beogradskoj osnovnoj školi i da je svim školama isporučeno je isto jelo za obrok. Sve obroke pripremalo je isto osoblje u istoj kuhinji, sa namirnicama istog porekla, u istim posudama.

Društvo dalje tvrdi da ima sertifikovan standard HACCP u procesu pripreme hrane koji garantuje primenu najviših mera bezbednosti hrane i da školama u kojima su prijavljeni slučajevi trovanja, preduzeće Zlatna varoš ne isporučuje užinu odnosno doručak, koji se takodje u školama servira djacima kao zajednički obrok.

Preduzeće ''Zlatna varoš'' u skladu sa važećim propisima čuva sve uzorke hrane na osnovu kojih se možže utvrditi da su svi obroci isporučeni beogradskim osnovnim školama isporučeni potpuno ispravni i bezbedni za konzumiranje, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Društva Milutin Baštovanović.

Za proteklih pet godina koliko kompanija ''Zlatna varoš'' snabdeva beogradske osnovne škole pripremljenom hranom, isporučeno je više od dva miliona obroka i nije zabeležen nijedan neželjen dogadjaj sa tim u vezi.

Kvalitet proizvoda i bezbednost konzumenata a pogotovo dece, uvek su bili i biće na prvom mestu poslovne politike našeg preduzeća, napominje se u saopštenju.

Obustavljena distribucija iz "Zlatne Varoši"

Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje, rekao je da su se škole u kojima su se deca otrovala, snadbevaju kod istog proizvodjača hrane "Zlatna Varoš".

Antonijević je rekao da njihove usluge koristi još 15 škola na teritoriji Beograda i da je za sad utvrđeno da u 11 škola nema zabeleženih slučajeva trovanja, dok se za četiri škole situacija još utvrđuje.

On je istakao da hrana tog dobavljača neće biti isporučivana školama, sve dok se ne utvrdi pravi razlog trovanja dece.

"Sad ne mozemo da kažemo šta je pravi razlog, sve dok institucije u čijoj je nadležnosti kontrola dopremanja i spremanja hrane ne utvrde činjenično stanje i obrate se javnosti"
, rekao je Antonijević.

Pomoćik ministra je naveo da je zatraženo da Institut za majku i dete, koji večeras nije dežuran, bude u pripravnosti, ako bude bilo potrebe da primi nove pacijente.

Izvor: B92, RTS, Beta

Pogledajte još