Priboj: Radnici FAP odblokirali prugu

Na vest o dolasku Vučića radnici su u znak dobre volje sklonili kamion i uklonili blokade sa pruge. Predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš rekao je da će radnici sa Vučićem razgovarati o daljoj sudbini FAP-a, dodavši da ih je o dolasku Vučića obavestila policija.

"Sa Vučićem ćemo razgovarati o daljoj sudbini FAP, odnosno da li će fabrika otići u stečaj ili će se pronaći strateški partner", naveo je Dragaš. On kaže da će radnici ostati pri svojim zahtevima da im se isplate zarade, najmanje dve, i overe zdravstvene legitimacije.

Inače, zaposleni ovog nekada pribojskog giganta u štrajku su od petka, u ponedeljak su blokirali prugu Beograd - Bar i vec četvrti dan ne dozvoljavaju odvijanje saobraćaja, a propuštaju samo kola hitne pomoći. Prvi potpredsednik Vlade izjavio je juče da niko ne sme da ucenjuje državu, a posebno ne FAP, koga država izdržava, i da on sa ucenjivačima neće da razgovara.

Vučić je podvukao da je u poslednjih 12 godina država uložila 1,3 milijarde dinara u FAP. "Gotovo da ništa nije investirano u biznis", rekao je Vučić i dodao da je sve otišlo u plate i druge troškove.

On je naveo da, kad to kaže, ne kritikuje radnike, koji bi vredno radili, već rukovodstva i one iz sindikata koji misle da je dovoljno da budu što bahatiji i osioniji i da će time da dobiju veću državnu podršku. "Mislite da sam se uplašio ucena - nećemo da se sklonimo s pruge, izdržaćemo još malo... Stali ste na prugu, donosite Srbiji gubitak od 10 miliona dinara dnevno, a tražite od nas ono što nije naša obaveza", rekao je Vučić.

On je ponovio da je samo ove godine Srbija, odnosno njeni građani, za FAP dali 160 miliona dinara. Prema njegovim rečima, država traži programe i planove za FAP kako bi ta fabrika počela da zarađuje novac i želi da im pomogne.

On je rekao da želi da razgovara sa radnicima, kako bi zajedno napravili planove da FAP postane profitabilan i kako da se dovede strateški partner. "Sa "Mercedesom" sam razgovarao da dođu u FAP. Oni kažu ne, mi nećemo tako, mi imamo neke naše političare, ili nekog drugog koji nam je rekao - mi ćemo na sednemo na prugu i nećemo da mrdamo s pruge dok ti ne dođes ovde - ja sa ucenjivačima neću da razgovaram", rekao je Vučić.

Meni vlast nije toliko draga da bi neko tako mogao da me ucenjuje, rekao je Vučić i dodao da nije bogat, da nije lopov i da nikom nije ništa ukrao. "Ako mogu da im pomognem, pomoći ću im, nećete pomoć, hoćete da ucenjujete državu.. državu da ucenjujete nećete", naglasio je Vučić. On je poručio da su od države dobili mnogo, da će dobiti još, ali da ne mogu da se bore protiv države i da je ucenjuju. "Da je ucenjujete, a da ničim niste zaslužili da je ucenjujete... Nije država dužna da im isplaćuje nešto, nisu ništa zaradili, imali su da troše na pevačice, na razne sumnjive nabavke, a nisu imali da potroše na investicione planove", rekao je Vučić.

On je istakao da se traži da država da još i da će to učiniti, ali da hoće da kontroliše kako se taj novac troši. "Neće da dolazi država nekome ko blokira prugu, već hoće da razgovara sa vama na ravnopravnim osnovama", rekao je Vučić i dodao da ravnopravne osnove nikako nisu da on dolazi na prugu, gde su postavljena i deca.

"Nećemo da teramo nikoga, ali da pristajemo na vaše ucene nećemo", kazao je Vučić. Vučić je juče iz Abu Dabija poručio da će doći da razgovara sa radnicima FAP-a ako prekinu protest i sklone se s pruge, ali su radnici to odbili.

Izvor: Kurir

Pogledajte još