Srbija postala članica Komiteta za ekonomska i socijalna pitanja UN

Rusija je opet izabrana za člana Komiteta, budući da njeno aktuelno članstvo ističe krajem ove godine, a pored Rusije, preostala dva ili tri mesta za zemlje istočne Evrope zauzele su Srbija i Gruzija, dok je kao predstavnik azijskih zemalja, izabran Kazahstan, javlja ruska agencija Itar-tas.

Kao nove članice ECOSOC-a za naredne dve godine izabrane su Antigva i Barbuda, Bangladeš, Bocvana, Velika Britanija, Danska, Demokratska Republika Kongo, Gvatemala, Kina, Novi Zeland, Panama, Republika Kongo, Republika Koreja, Togo i Švedska.

Osim Rusije, još pet zemalja je reizabrano za naredni mandat, medju kojima Velika Britanija, Kina, Novi Zeland, Švedska i Južna Koreja.

Za razliku od drugih struktura UN-a, kao na primer Komiteta za ljudska prava, period članstva u ECOSOC-u nije ograničen na dva mandata, zbog čega, pojedine zemlje ostaju u njemu decenijama.

Velika Britanija i Rusija su tako članice ECOSOC-a od 1947. godine, a Francuska i SAD od 1946. godine, odnosno 1945. godine.

Komitet za ekonomska i socijalna pitanja UN-a je jedno od šest glavnih institucija UN-a, ima 54 zemlje članice, i pomaže u promovisanju medjunarodne ekonomske i socijalne saradnje i razvoja. 

Izvor: Blic

Pogledajte još