Zamenik gradonačelnika Niša vređao LGBT zejednicu na Fejsbuku

"Kada bi svi muškarci jednog dana ne daj Bože postali pederi, a žene lezbejke ne bi bilo rađanja dece i nestao bi ljudski rod. Zato je moj odnos prema pederima i lezbejkama ortodoksniji od stava SPC. To je za mene ozbiljan psihofiziološki poremećaj" napisao je Slavković u svom komentaru.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić kazala je za „Blic“ da su izjave zamenika gradonačelnika Niša homofobične i da ih osuđuje. Takođe, dodaje ona da Ustavom garantovana sloboda govora ne sme da bude izgovor za saopštavanje ideja i stavova koji predstavljaju govor mržnje, omalovažavanje, ponižavanje i povredu dostojanstva na osnovu njihove seksualne orijentacije.

"Od predstavnika vlasti očekuje se da poštuju ljudska prava i propise o zabrani diskriminacije i budu svesni svoje povećane odgovornosti jer svojim izjavama utiču na javno mnjenje. Ovakve izjave samo podstiču netrpeljivost, mržnju, netoleranciju prema LGBT osobama o čemu svi moraju voditi računa, a posebno javni poslanici i predstavnici vlasti"
, rekla Petrušić.

(old_image)

Slavkovićevi komentari na Fejsbuku

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković gostujući na lokalnoj televiziji izneo je još jedno mišljenje koje je izazvalo negodovanje kod mladih Nišlija, kada je kao primer dobrih manifestacija naveo Belmužijadu, Leskovačku roštilijadu i Dani šljiva, a džez festival Nišvil i Filmske susrete nazvao „potrošačkim manifestacijama“.

"Moramo da okupimo radnike iz oblati kulture i turizma da smisle jednu manifestaciju koja će Nišu da dodese pare a ne samo da ih troši. Imamo Filmske susrete koji nam ne donose nijedan dinar, koji nas dovode velikom trošku, imamo Horske svečanosti koje su takođe potrošačka manfestacija, Nišvil koji takođe samo Grad košta. Po prvi put sam ove godine bio na Belmužijadi, koja je Svrljigu donela sigurno nekoliko miliona dinara prometa, a Niš nema nijednu manifestaciju koja će da dodnese neki dinar, već će samo da potrošim"
, rekao je Slavković gostujući u televizijskoj emisiji „Između redova“ Belami televizije.

Mladim Nišlijama se ovakvi stavovi nisu dopali, jer kako kažu većina ne želi manifestacije koji se završavaju sa „jada“ i da Grad Niš zaslužuje da se izdigne od takvih manifestacija.

"Nišvil, Filmski, kao o ostale urbane manifestacije nama mogu samo da donesu dobrobit, a ne da nas srozavaju nekim manifestacijama koje se svode na roštilj i ispijanje rakije. Zgoržena sam ovakvim izjavama od predstavnika vlasti"
, kaže Nišlijka Milena Janković.

Iz službe za odnose s javnošću gradonačelnika Niša Zorana Perišića nismo dobili komentar, jer se nalazi na službenom putu.


Blic

Pogledajte još