Rusi ne veruju Obami, Amerikanci ne veruju Putinu

VAŠINGTON, 7.juli 2009. (Beta) - Suprotno rezultatima javnog mnenja u većini zemalja u svetu, Rusi nemaju poverenja u poteze američkog predsednika Baraka Obame na spoljnopolitičkom planu - tek 23 odsto njih veruje da je on spreman da povuče ispavne poteze.

Anketu je sprovela organizacija World Public Opinion (Svetsko javno mnjenje - SJM) pri Univerzitetu države Merilend, u saradnji sa partnerskom agencijom, ruskim Centrom Lavada, na 800 ispitanika. Rezultate ankete prenosi Vois ov Amerika (VOA) uz komentare izvršnog direktora SJM Stivena Kala.

Dok samo 23 odsto Rusa veruje Obami, 55 odsto nema poverenja u njegove spoljnopoliticke poteze. Taj podatak je iznenadujuci u poredenju sa anketama javnog mnjenja u drugim zemljama u svetu, kaže Kal. "U svetu je, u načelu, veoma pozitivan utisak o Obami", dodaje i to ilustruje podatkom da je 69 odsto ispitanika u 19 zemalja na pitanje da li veruje Obami odgovorilo sa "da". U Rusiji je problem u tome što Rusi vec duže vreme smatraju da se SAD ponasaju nepravicno prema Rusiji, dodaje Kal.

Pogledajte još