fbpx

Vučić: Nema gašenja Fapa, radnicima plata u utorak

Vučić je, posle sastanka sa rukovodiocima fabrike, predstavnicima štrajkačkog odbora i jednim od direktora Mercedesa, radnicima, koji su čekali ishod sastanka, rekao da razume njihov gnev, da nisu bili na pruzi iz besa, već iz muke, ali da moraju shvatiti da država ne može da toleriše zaustavljanje železničkog saobraćaja, koji je za samo tri dana "koštao" 25 miliona.

On je najavio da će vlada posebnim aktom rešiti i problem overe njihovih zdravstvenih knjižica.

FAP je od velikog značaja i velikog interesa, rekao je Vučić.

On je najavio formiranje radne grupe od predstavnika ministarstava privrede i finansija, rukovodstva, predstavnika zaposlenih i Mercedesa, kao zainteresovanog partnera, i nekog iz njegovog kabineta, s ciljem da pronađu rešenje za fabriku u Priboju.

"Ja ću nadgledati njihov rad, da bih mogao da garantujem za dogovoreno", naglasio je Vučić.

Radnici su aplauzima reagovali na vicepremijera i na vesti koje im je doneo, a predsednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš je rekao da je "vredelo čekati" na njegov dolazak.

Fabrika automobila Priboj jedini je proizvođač teških privrednih vozila u Srbiji, a osnovana je pre šest decenija, 30.oktobra 1953.

Vučić je rekao da nije znao da li će ga dočekati kamenicama, ili lepo, kao što je i bilo, a da je trebalo odmah da ga zovu, i on bi se, kao i danas, odazvao.

Dragaš je izjavio da će se Vlada uključiti u pronalaženje strateškog partnera za FAP do 1, marta iduće godine.

Aleksandar Vučić obezbedio je dolazak jednog od direktora kompanije Mercedes, Rolfa Jirgena Sejerlea, u Priboj i njegovo učešće u razgovoru vicepremijera sa rukovodstvom FAP-a.

Sejerle je u prostorije FAP-a u Priboju stigao neposredno nakon vicepremijera.

Kako se nezvanično saznaje, od predstavnika "Mercedesa" se očekuje da proceni da li nemački automobilski gigant može na bilo koji način da pomogne FAP-u, odnosno da uposli njegove kapacitete.

Vučić je na sastanak sa rukovodstvom FAP-a došao sa svojim ekonomskim savetnikom Sinišom Malim i savetnikom Jorgom Haskensom.

Sastanak je trajao više od dva sata.

Štrajkači su bili okupljeni u fabričkom krugu od jutros u 10 sati, kada su obavešteni da će u toku dana u FAP stići Vučić.

Oni su jutros prekinuli trodnevnu blokadu železničke stanice u Priboju, na pruzi Beograd - Bar.

Imamo zainteresovane za FAP

Prvi potpredsednik je u izjavi za RTS precizirao da se traži strateški partner za FAP, da napravi biznis plan koji je održiv.

"Mislim da smo neke od njih zainteresovali, i one koji su bili večeras (Mercedes) i neke druge", rekao je Vučić .

On je dodao i da su obavljeni razgovori sa predstavnicima "Mercedesa" i izrazio uverenje da i FAP može ponovo da bude uspešna i profitabilna kompanija.

"Ne mogu da očekujem da će to da bude odmah završeno na način kako bi trebalo, ali da uđu i sa 10 do 15 odsto da nam pokriju proizvodnju ovde, to bi mnogo značilo jer tu imamo i druge ideje vezano za namensku industriju i već deo finansijskih sredstava smo za to u prethodnoj godini izvdojili", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nije problem da država izdvoji novac ako firma ima dobar biznis plan i ako će u narednih 20 godina da bude profitabilna, kako bi država od nje mogla da naplaćuje poreze i doprinose.

"Hoćemo da FAP bude zdrava kompanija i da mi uzimamo od njih. Daćemo jednokratno veću sumu novca, ali dajte da ne plaćamo kao prethodnih 12 godina ono što je otišlo u bunar i ne znate gde su te pare. Ne želim da pričam o krađi, otišlo u primanja, nije bilo stvarnog ulaganja u proizvodne kapacitete, dve generacije smo u minusu u tehnološkog procesu, 49 godina je starosna struktura", rekao je Vučić.

On je dodao da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom FAP-a i bilo reči o racionalizaciji i smanjenu broja zaposlenih i ponovio da će radnicima biti završeno zdravstveno osiguranje do utorka.

Time je, kako je rekao, država pokazala odgovornost da neće da isplaćuje nezarađeno, a istovremeno će omogućiti ljudima da prežive.

"A ti ljudi su pokazali da imaju ogroman elan i energiju da zajedno sa nama traže i pokažu da možemo da napravimo nešto što moze da bude motor razvoja celog podzlatiborskog dela", rekao je Vučić koji je današnji dan ocenio kao težak, baš kao i razgovore za koje je rekao da su uspešno okončani.

On je dodao da je video dobru energiju i kod radnika, koji su, veruje, razumeli da država nema novca za bacanje, "da 12 godina daje subvencije, daje subvencije i daje subvencije, a da se ništa ne dešava i da nema stvarnog restrukturiranja".

"Čini mi se da je mnogo toga nedostajalo što je moglo da uradi u prethodnom periodu, a sada postoje napori rukovodstva da se pronađe strateški partner"
, rekao je Vučić i ponovio da je dogovoreno formiranje radne grupe

Izvor: BLIC

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.