Galuči: Od izbora zavisi budućnost Kosova

On je u autorskom tekstu koji objavljuje sajt Transkonflikt, a bavi se predstojećim izborima na Kosovu, naveo da bi upravo od izlaznosti na tim izborima mogla da zavisi buduća odluka međunarodne zajednice o tome kako će Kosovo izgledati u budućnosti.

Govoreći o atmosferi koja je stvorena pred održavanje izbora, nekadašnji američki diplomata je ocenio da radikalni nacionalisti sa obe strane žele da glasanje propadne i da čine sve da izlaznost bude mala, te da strahuje da ona neće biti veća od 15 do 20 odsto.

“Kosovska vlada u Prištini postavlja sve moguće prepreke koje im EU i SAD dozvole, kao što su kosovski simboli na glasačkom listiću, sprečavanje srpskih zvaničnika da posete Kosovo i ohrabre sunarodnike da izađu na izbore, političko pritvaranje srpskih kandidata, dok na severu oni koji su protiv izbora drže skupove, cepaju izborne postere, i bacaju granate”
, naveo je Galuči.

Prema njegovim rečima, neki u EU još uvek nastoje da od Beograda traže “potpunu predaju” pre nego što dozvole dalje napredovanje Srbije ka članstvu u EU.

“Beograd je danas jedini igrač koji ozbiljno želi da izbori uspeju i stalno poziva Srbe da izađu, upozoravajući ih da bi bojkot, naročito na severu, doveo do toga da lokalna vlast padne u ruke onih koji podržavaju prištinski režim”
, dodao je bivši administrator u Mitrovici.

On smatra i da bi izlazak kosovskih Srba na severu pružio izabranim liderima priznanje kako međunarodne zajednice, tako i Prištine i Beograda, što bi bio dobar put da izađu iz priče o paralelnim institucijama u kojoj su od 1999. godine.

U slučaju da izlaznost bude mala, Priština bi tražila uvođenje u vlast na severu svojih predstavnika, što bi Beograd dovelo u situaciju da bira između prihvatanja takvog scenarija ili odustajanje od dogovora postignutih u Briselu.

“Svaki od tih ishoda bi povećao šanse za konflikt i Srbi sa severa Kosova bi bili u situaciji da biraju između borbe i odlaska, pri čemu bi i UN, NATO i EU bili u nezgodnoj situaciji”
, ocenio je Galuči.

On ne isključuje ni sledeći scenario, ako bi došlo do takve situacije. “Ako bi izbori propali, međunarodna zajednica bi se našla u situaciji da bira između nasilja ili etničkog odlaska Srba sa tih prostora. Da li bi onda nastupilo vreme kada bi se razmislilo o ideji podele?”, postavio je pitanje Galuči.

On smatra da je moguće da bi Nemačka u tom slučaju oslabila pritisak na srpsko članstvo u EU i odvajanjem priče o članstvu i nalaženju trenutnog rešenja, omogućilo bi se da obe strane krenu napred sa većim osećajem sigurnosti i otvorenosti za saradnju.

Izvor: B92