Lekari u Beču spremni da maloj Aniti spasu pluća, čeka se država

Doktor Vladislav Vukomanović, koji leči malu Anitu, kaže da je Anitino stanje za sad stabilno, ali da na operaciju ne bi smelo previše da se čeka.

„Za Anitu trenutno nisu dani problem, ali meseci jesu. Nakon ugradnje pumpe moraće da se čeka najmanje šest do sedam meseci na drugu fazu lečenja. Kad bi se na prvu intervenciju čekalo narednih šest meseci, to bi ukupno bilo predugo“, objašnjava Vukomanović za Nadlanu.com.

Vukomanović kaže da su doktori sa AKH Klinike potvrdili da, bar na neko vreme, mogu da spasu Anitina pluća ugradnjom pumpe u srce, koja bi uticala na smanjenje pritiska u plućima, nakon čega bi ova devojčica automatski bila stavljena na listu čekanja za transplantaciju srca.

(old_image)
Anita na pregledu u AKH klinici u Beču u društvu doktora Vukomanovića

„Poslao sam mejl klinici u Beču tražeći datum prijema i predračun, na šta mi je doktor Cukerman odgovorio kako su oni u redovnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i da se nada da ćemo uskoro imati datum“, kaže Vukomanović za naš portal.

Pitali smo Ministarstvo zdravlja da li je za sledeći korak u Anitinom lečenju, ugradnju pumpe u pluća, neophodno prethodno potpisivanje skrining Sporazuma između KC Srbije i AKH Klinike u Beču za transplantaciju srca i pluća, i kad a će se to desiti, s obzirom da je sve trebalo da bude završeno do kraja septembra.

Iz Ministarstva zdravlja smo dobili odgovor da se čeka na sporazum, čije se potpisivanje očekuje „u najskorije vreme“.

„Sekretar Vladimir Đukić je rekao da će se lično založiti za to da ovaj sporazum bude što pre potpisan, a država će platiti sve troškove Anitinog lečenja kao što je i obećano“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

(old_image)
Anita Balaž (12) i njena majka Ksenija ispred Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije

Dok čeka potpisivanje papira od kojih joj zavisi život, mala Anita ne ide u školu jer se zbog smanjenog kapaciteta pluća i kardiomiopatije prebrzo zamara pa ne bi mogla da se penje i silazi niz školske stepenice, ali i iz predostrožnosti da ne „pokupi“ neki virus, što bi moglo dodatno da odloži operaciju.

„Trudimo se da normalno živimo zbog nje, i ona se trudi da prati nastavu tako što čita udžbenike i zove drugare iz škole svaki dan. Sad nam je svima najbitnije da ona ozdravi“, kaže Anitina majka Ksenija i dodaje: "Anita se inače ne žali, ali je juče čitav dan govorila da joj je loše. Poslednjih dana se zamara više nego ranije i stitna zlezda joj je natekla, ali analize krvi su dobre".

Pogledajte još