Vezuv: Vulkan koji je ugasio ceo jedan grad

Kada su početkom jula 79. godine usahli su svi bunari u gradu, ljudi i dalje kao da nisu shvatali šta se dešava. Ceo stari Rim je bio zapanjen kada je 24. avgusta došlo do katastrofalne vulkanske erupcije koja je zatrpala grad i zaklonila Sunce u podne. I to baš na dan posvećen rimskom bogu vatre Vulkanu. Jedan od očevidaca ove erupcije bio je Plinije Mlađi, koji je ovaj događaj opisao u pismu Tacitu.

Po njegovim rečima, do erupcije je došlo oko podneva. Iz Vezuva je suknuo visoki plamen, a posle crni i veliki oblak koji je imao oblik šišarke i pokrio je Sunce i dan promenio u noć. Na Pompeju je padalo veliko kamenje koje je rušilo zgrade. Stanovnike je ugušio otrovni plin koji je dolazio sa erupcijom (na osnovu današnjih istraživanja smatra se da se radi o 10.000 osoba). Erupcija je trajala 3 dana i grad je pokrio pepeo u visini od 6 metara. Uništeni su još gradovi Herkulaneum i Stabia.

„Oblak“ o kojem je Plinije Mlađi pisao danas je poznat kao piroklastični oblak koji se sastoji iz pregrejanih plinova, pepela i kamenja koji izviru iz vulkana. On ujedno opisuje da je erupcija bila praćena zemljotresom i da je postojalo veliko talasanje mora, što je danas poznato kao „cunami“.

Za položaj grada se znalo još 1599. godine, ali je trebalo još 150 godina da započnu arheološka istraživanja. Godine 1860. u istraživanje se uključio Đuzepe Fjoreli.

(old_image)

U vreme prvih iskopavanja nađene su šupljine u sloju pepela koje su sadržale ljudske ostatke. Đuzepe Fjoreli je došao na ideju da ove šupljine ispuni gipsom i tako je dobijena verni otisak Pompejaca koji nisu stigli da pobegnu od smrtonosne opasnosti. Njihovi izrazi svedoče o iznenađenju koje se jasno vidi na licima i pogledi na ove odlivke su jako šokantni.

Forum, terme, mnoge kuće i vile otkrivene su u iznenađujuće očuvanom stanju, a u blizini grada je otkriven i hotel. Pompeja je grad čija topografija nije promenjana i ovde možemo videti kako je nekada izgledalo. Ulice su bile ravne i stvarale su ortogonalnu mrežu. Bile su popločane kamenim podovima. Sa obe strane su bile prodavnice.

Spekuliše se da je Fontana otkrio neke od erotskih fresaka i da je ove freske sakrio od javnosti. To su kasnije otkrili i potvrdili arheolozi koji su nastavili istraživanja.

Foto:Wikipedia

Pogledajte još