Masovni protest sindikata 10. decembra

Taj front su u utorak, 29. oktobra, formirale Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Industrijski sindikat Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, koja je i inicijator formiranja fronta, Ivica Cvetanović rekao je na konferenciji za novinare da će se dalje aktivnosti odnositi na organizovanje protesta, a da će radna grupa napraviti nov predlog Zakona o radu.

Prema njegovim rečima, predlog Vlade o izmenama Zakona o radu je "anticivilizacijski tekst, koji radnike pretvara u modernog roba".

"Nov zakon o radu predviđa fleksibilnost bez fleksigurnosti, konfuzno je napisan, a neki delovi čak nisu na srpskom jeziku, jer su prepisani iz Makedonskog i Hrvatskog zakona", istakao je Cvetanović.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić naglasila je da je cilj fronta - grupisanje sindikata, borba za radno zakonodavstvo, donošenje modernog, jasnog i evropskog Zakona o radu, unapređenje socijalnog dijaloga, a povod su i najavljene restriktivne mere Vlade Srbije.

Savićeva, koja je i poslanica u parlamentu Srbije, navela je da "jedini dobar predlog mera", ali koji nije prihvaćen, jeste smanjenje doprinosa na rad.

Dva sindikata koja se neće pridružiti frontu, jer su, kako je rečeno, najavili da će samostalno nastupati u odbrani prava radnika jesu Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".

Na konferenciji je rečeno da su ta dva sindikata učestvovala u izradi izmena zakona o radu, pa ne mogu učestvovati u borbi protiv njega, i da se mora preispitati njihova reprezentativnost, jer imaju 128.000 članova, dok je kako su naveli, za reprezentativnost neophodno 170.000 članova.

Predstavnici Srpskog sindikalnog fronta istakli su da za sada imaju 350.000 članova, a pozvali su i druge sindikate, civilno društvo i nevladine i studentske organizacije da im se pridruže.

Izvor: Beta

Pogledajte još