Osam najčešćih grešaka u kuhinji koje se lako mogu izbeći

Aida Molenkamp, zvezda Kuking Kanala i autorka knjige ''Keys to the Kitchen'', upozorava na najčešće greške koje pravimo u kuhinji i kako iz izbeći.

Greška: Nedovoljno zagrejan tiganj pre prženja
Morate čekati da se toplina ravnomerno raširi po celoj površini, čime ćete osim ravnomernije ispečenih namirnica sprečiti i njihovo lepljenje. Zato pričekajte barem dve do tri minute da se tiganj zagreje pre nego počnete kuvati.

Greška: Previše namirnica u posudi
Ako želite postići da svi sastojci dobiju pravu boju, recimo kod pohovanja, namirnice nemojte natrpati u posudu i između njih ostavite malo prostora.

Greška: Pečete sastojke koji nisu postigli sobnu temperaturu

Kada je u pitanju pečenje, velika je greška obrađivati namirnice na pogrešnoj temperaturi. Mlečni proizvodi, maslac, mleko, jaja – sve pre korišćenja treba postići sobnu temperaturu. Ako nemate vremena da čekate proces možete malo ubrzati. Maslac isecite na manje komadiće (prave je temperature kada ga je dovoljno mekan, ali ne rastopljen). Jaja stavite u činiju tople vode na deset minuta. Mleko ili pavlaku kratko možete zagrejati u mikrotalasnoj.

Greška: Kuhuvanje jestenine u maloj posudi sa premalo vode.

Šta se tada dogodi? Nastane veliki, lepljivi nered. Dodajte četiri čaše vode na svakih pola kilograma testenine. Kada niste sigurni, proverite uputstva na pakovanju. Svakako se pobrinite da testenina u posudi ima dovoljno mesta da se kreće.

Greška: Ostavite  meso da odstoji pre sečenja
Kada radite s mesom, bez obzira da li se radi o roštilju ili pečenju pileta morate ga pustiti da odstoji pre nego što počnete da ga sečete. U protivnom, svi sokovi će iscuriti iz mesa i biće suvo. Celom komadu mesa dajte par minuta, pa ga tek onda servirajte i secite.

Greška: Ne solite dok kuvate.

Ljudi često dodaju so tek na kraju kuvanja. Ali ako to učinite, izgubiće se ukus, posebno namirnicama kao što su grašak i krompir, koji apsorbuju so dok se kuva.

Greška: Pranje noževa i tiganja u mašini za posuđe

Ako ste investirali u dobre noževe i tiganje, nemojte ih prati u mašini. To vam je kao da bacate novac, jer će noževi otupeti, i uništićete površinu tiganja.

Greška: Merenje sastojaka neodgovarajućom posudom.

Možda se ne izgleda kao velika stvar, ali je kada je u pitanju kuvanje važno je meriti sastojke primerenim alatom. Koristite za merenje šoljicu za mleko, vodu illi ulje. Kašiku koristite kada merite suve sastojke poput šećera ili brašna.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još