Lazaret: 700 radnika se otrovalo od kanabisa

Svi pacijenti, za koje se veruje da su radnici na poljima kanabisa u selu Lazaret na jugu Albanije imali su slične simptome i "ozbiljne smetnje od trovanja kanabisom", rekao je doktor Hisni Luka iz bolnice u obližnjem gradu Đirokastra novinarima.

"Pacijenti, među kojima, takođe, ima tinejdžera i čak dece mlađe od 15 godina, imali su napade povraćanja, bolove u stomaku, srčane tegobe i visok krvni pritisak", kazao je Luka.

Simptomi se dovode u vezu s njihovim radom na sađenju, branju, presovanju i pakovanju kanabisa, dodao je on.

Najmanje 40 odsto radnika na poljima kanabisa u Lazaratu, selu sa jakim obezbeđenjem, oko 240 kilometara od Tirane, čine tinejdžeri.

Vlasti navode da je Lazaret, koji se nalazi blizu grčke granice, najveći proizvođač kanabisa u Albaniji, čija se godišnja proizvodnja procenjuje na oko 900 tona droge u vrednosti od 4,5 milijardi evra.

U avgustu, policija je privela najmanje 50 radnika koji su radili na poljima kanabisa, dok su dve osobe povređene od zalutalih metaka koje su ispalili tragovci narkoticima pokušavajući da spreče policiju da uđe u selo.

Selo Lazaret čuvaju naoružane patrole, naveo je AFP.

Albanija se smatra glavnom tranzitnom zonom za drogu i vodećim snabdevačem kanabisa u Evropi.

Prošle godine, policija je zaplenila više od 10 tona kanabisa, namenjenih evropskom tržištu, pre svega Grčkoj i Italiji.


B92

Pogledajte još