Ojačajte imunitet pred zimu

Kako nam vreme prehlada i gripa pred vratima, važno je pripremiti organizam na izazove zime a nema ništa bolje za početak od belog luka.

Beli luk je jedan od najboljih začina koji nas štite od bakterija i sprečava prehladu i grip. Poznat je njegov efekat u prevenciji bolesti srca jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju.

Ono što je kod belog luka posebno dobro je činjenica da se njegove blagotvorne osobine ne gube kuvanjem pa ga je najbolje dvadesetak minuta pre kuvanja naseckati i ostaviti da stoji kako bi se aktivirali enzimi za jačanje imuniteta.

I još jedna stvar - beli luk šalje signale našem mozgu da smo siti tako da se nećemo prejesti i zaradite suvišne kilograme.

Crvena paprika došla je u Evropu iz Južne Amerike i odmah osvojila nepca sladokusaca, a radi se o biljci iz iste porodice kao i čili. Može biti blaga, ljuta i slatka ali je svakako prepuna vitamina A, B1, B2, B6, E, C, glukoze, natrijuma, folne kiseline, fruktoze, beta karotena ...

Koristimo je u prahu kao dodatak jelima pa preporučujemo da kod kuće imate sve tri varijante.

Za kraj, čudesna majčina dušica, biljka koja je prirodni konzervans i preporučuje se kao sredstvo za umirenje i pomoć pri probavnim smetnjama. Koristimo je u pripremi jela od mesa i pirinča, a uz to je neizostavni sastojak raznih soseva, koji će uz nju poradiiti na snazi našeg imuniteta.

Izvor: novimagazin

Pogledajte još