Neće se više uvoziti radioaktivno đubrivo

Celokupna dokumentacija o tom slučaju dostavljena je Ministarstvu unutrašnjih poslova.Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine je pre svih uočilo nepravilnosti oko uvoza veštačkog đubriva i zbog toga je već proletos preduzeto više mera na njihovom otklanjanju, kažu u tom ministarstvu.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom, koji su službe Ministarstva energetike i Instituta za primenu nuklearne energije preduzele od 19. do 23. aprila utvrđene su nepravilnosti prilikom uvoza veštačkog đubriva i sirovina za njegovu proizvodnju u periodu od novembra 2011. do marta 2013. godine.

Utvrđeno je da je u tom vremenskom periodu Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja mimo zakona izdavala mišljenja za uvoz robe koja prevazilazi nivo dozvoljenih količina radionukleotida, pozivajući se na pravilnike koje je neovlašćeno doneo Upravni odbor agencije.

Ministar energetike Zorana Mihajlović je nakon toga zatražila spisak svih mišljenja koje je agencija izdala pravnim licima i preduzetnicima za uvoz veštačkog đubriva kao gotovog proizvoda, kao i sirovina za njegovu proizvodnju.
Ministar energetike je nakon toga 17. aprila naložila hitan upravni nadzor nad agencijom.

Kako navode u mnistarstvu, izvršen je vanredni inspekcijski nadzor nad svim ovlašćenim pravnim licima za gamaspektrometrijska merenja, vanredna inspekcijska kontrola svih velikih proizvođača veštasčkih đubriva, kao i kontrola svih lica koja su učestvovala u prometu uvezenih mineralnih đubriva.

Izvor: Blic

Pogledajte još