Oliver Dulić u utorak svedoči u istrazi

Dulić je pozvan da kao svedok da iskaz u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv Janjića i Brežančića. Tokom mesec dana istrage saslušano je sedam svedoka, potvrdili su Brežančićevi branioci, Nemanja Govedarica i Dejan Dobrosavljević i dodali da su dobili poziv za saslušanje Dulića za 5. novembar.

Janjić i Brežančić uhapšeni su 2. oktobra. Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu produžio im je u četvrtak pritvor za još 30 dana zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke, a Brežančiću i da bi mogao da ponovi krivično delo, rekla je danas portparol suda Dušica Ristić.

Istraga se protiv njih vodi zbog sumnje da je Janjić tokom 2009. i 2010. godine, dok je bio pomoćnik ministra Dulića, u dva navrata primio poklon u novcu, i to ukupno 152.000 evra.

Novac mu je, kako se sumnja, poklonio Brežančić kako bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju.

Na taj način je, kako se sumnja, omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi za Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".

Janjić se tereti za krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brežančić za davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.

Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uredjenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.

Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Izvor: Blic

Pogledajte još