Napredak tehnologije: Robotska ruka umesto proteze

Robotska ruka koju kontroliše ljudski mozak
Keti je ostala paralizovana nakon moždanog udara, a izgubila je mogućnost govora i kretanja. Za nju, i za hiljade drugih ljudi koji su nesretnim slučajem ostali paralizovani ili izgubili deo tela, obavljanje najjednostavnijih zadataka može da predstavlja veliki problem. Upravo zato je robotska ruka, koja može da sekontroliše samo mozgom, rešenje koje bi moglo uveliko da i pomogne u svakodnevnom životu.

Projekat pod nazivom BrainGate2 nas vodi bliže nego ikada danu kada bi protetičke ili robotske ruke mogle da vrate ljudima udove natrag.

“Želja broj 1 mnogih pacijenata je dobijanje natrag pokreta ruke”, izjavio je Džon Donahju, neurolog na Braun Univerzitetu, vođa projekta.

Iako je već vidljiv napredak na ovom polju koje ruši granice između medicine i tehnologije, BrainGate je otišao čak i korak dalje. Radi tako što je direktno povezan s delom mozga koji upravlja motornim sposobnostima. Mali niz od 96 elektroda je priključen na deo mozga koji kontroliše ruku. Elektrode šalju signale preko kabla na računar. Računar dekodira signal i šalje ga u robotsku ruku.

Sistem još nije praktičan za svakodnevnu upotrebu – kabl je priključen na glavu pacijenta i računar koji obrađuje signale je još uvek veličine manjeg frižidera. Trenutni cilj je dovoljno smanjiti obradu podataka na računaru da makar bude prenosiv.

Drugi cilj je povezati elektrode bežično i stvoriti izvor energije koji može da traje godinama, sličan onom u pejsmejkeru. Na kraju, Donahju i njegove kolege žele da naprave robotsku ruku koja može da bude priključena kao proteza ljudima koji su izgubili udove.

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još