Pokrenuta istraga protiv Jana Urliha

BERLIN, 7. jula 2009. (Beta-AP) - Olimpijski komitet Švajcarske saopštio je da je započeo istragu protiv nemačkog bicikliste Jana Urliha, pobednika Trke oko Francuske 1997. godine, zbog optužbi da je koristio nedozvoljne supstance.

Urlih, koji živi u Švajcarskoj, negirao je optuzbe za korišćenje dopinga i rekao da će mirno sagledati ceo slučaj.

On se povukao u februaru 2007. godine, nakon što je godinu dana ranije povezan sa doping skandalom u Španiji "Operacijom Puerto", kada je optužen za korišćenje amfetamina.

Nemački tužilac je prošle godine odustao od istrage kojom je trebalo da se utvrdi da li je Urlih prevario svoj tim Ti Mobajl (T-Mobile) korišćenjem nedozvoljenih sredstava.

Međutim, nemački biciklista je i dalje pod istragom švajcarskih vlasti koje bi mogle da mu nametnu doživotnu zabranu bavljenja profesionalnim biciklizmom.

Olimpijski komitet Švajcarske je zadužen za kažnjavanje sportista koji koriste doping, a portparol Krištof Kaufman potvrdio je danas da je pokrenut postupak protiv Urliha.

On je odbio da otkrije tačne optužbe protiv Urliha i vreme donošenja odluke.

Urlih je rekao da nije slučajno što je sada pokrenuta istraga, u vreme Otvorenog prvensva Francuske.

"Prošlo je tri godine od kada su prvi put objavili da će me uskoro kazniti doživotnom zabranom. Iako od tada nisam učestvovao u profesionalnim trkama, mislim da nije slučajno što je ova vest objavljena u toku Tur d'Fransa", rekao je 35-godišnji Urlih za svoj sajt.

"Ovu vest sam mirno prihvatio jer je prošlo dovoljno vremena, tri godine. Nastaviću da se borim i suočiću se sa ovim izazovom", dodao je on.

Pogledajte još