Ribe nas čine pametnijim

ČIKAGO - Jedenje ribe bar jednom nedeljno je izuzetno korisno za mozak, ono usporava za najmanje četiri do pet godina oboljenja koja dolaze sa starošću, posebno čuva mentalnu svežinu - zaključak je iznet u jednoj američkoj studiji.

Najnovije istraživanje samo je dodalo nove dokaze da konzumiranje riba čuva i održava mentalnu svežinu a neka prethodna istraživanja pokazala su da osobe koje jedu ribu bar dva puta nedeljno značajno smanjuju rizik da obole od Alchajmerove bolesti ili da dožive moždani udar.

Ribe kao što su losos i tuna ali i takozvane "plave ribe" (skuša, sardela, haringa) bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje je dokazano da sprečavaju srčana obolenja.

U najnovijem istraživanju naučnici su ispitivali s koliko uspeha je 3.718 dobrovoljaca u stanju da prođu najjednostavniji test poput, na primer, da se sete detalja neke priče.

Anketirani, žitelji Čikaga starih 65 i više godina, testirani su tri puta u toku šest godina. Takođe su popunjavali i upitnik u kome su bila i pitanja šta su jeli sa liste od 139 vrsta hrane.
"Ustanovili smo da osobe koje konzumiraju samo jedan riblji obrok nedeljno za 10 odsto godišnje sporije imaju teškoće sa pamćenjem i mentalnom svežinom dok je taj procenat viši od 13 kod onih koji ribu jedu dva puta nedeljno", saopštila je neurolog dr Marta Klere Moris, šef istraživačkog tima Medicinskog fakulteta Univerziteta Raš.

Istraživači ipak nisu uspeli da ustanove vezu između masne kiseline omega-3 i sprečavanja pogoršavanja funkcije mozga iako se tvrdi da su neka ranija istraživanja pronašla takvu vezu.

Profesorka Moris smatra da je moguće da prilikom konzumiranja riba nešto drugo mozak ljudi drži svežim i gipkim. Ili, kao što misli doktorka Paskal Barberže-Gato, koja je slična istraživanja obavljala na Univerzitetu u Bordou, u Francuskoj, moguće je da su pitanja u upitniku bila preširoka da bi omogućila istraživačima da precizno utvrde zasluge omega-3.

U upitniku su uključene samo četiri vrste morske hrane što nije omogućilo da se odredi pravi uticaj, ocenila je dr Gato.

U upitniku su uključene četiri najrasprostranjenije vrste morske hrane: sendviči od tunjevine, riblji štapići spremni za pohovanje, sendviči od paštete "plavih riba" i neki od morskih specijaliteta kao glavni obrok - jastog, kraba ili rakovi.

Testiranje krvi dobrovoljaca u istraživanju na omega-3 trebalo bi naučnicima da pruži meritornije pokazatelje, tvrdi dr Vilijam Konor, klinički nutricionista sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Oregon koji, inače, nije učestvovao u upravo završenom istraživanju.

(FoNet) 
 07. jul 2009.

Pogledajte još