Kosovski policajac ubio Bekima Birinđikua

Prema izjavama svedoka, na kandidata AZBK pucano je oko 16 časova iz vozila u pokretu, dok je ispred džamije u centru Srbice razgovarao telefonom, rečeno je danas u kosovskoj policiji.

"Na osnovu preliminarnih istraživanja, sumnja se da je osmunjičeno lice V.G pripadnik Policije Kosova, van službene dužnosti, nakon jednog nesporazuma pucao vatrenim oružjem u pravcu žrtve B.B koja je od zadobijene rane oko 16:30, preminula u urgentnom centru Srbice. Sumnja se da se incodent dogodio zbog nesporazuma koji se dogodio između dve osobe, što je rezultiralo sa ubistvom jedne osobe", navodi se u saopštenju kosovske policije.

"Osumnjiceni se predao policiji i tom prilikom mu je oduzeto oružje, a preduzeti su svi potrebni zakonski i administrativni postupci, za njegovu suspenziju. Ovo je kriminalan i izolovan čin, i na osnovu dosadašnjih informacija ni u jednom slučaju se ne povezuje sa izbornim procesom koji se održava 3 novembra 2013. godine ", navodi se u saopštenju policije.

"Istina je da je žrtva ubijena od jednog pripadnika Policije Kosova koji nije bio na dužnosti i nema veze sa nekim nesporazumom ili sukobom tokom obavljanja službene dužnosti", rekao je za prištinski dnevnik "Zeri" portparol PK Brahim Sadria.

Portparol ABK Ernest Luma rekao je da pozadinu ovog slučaja ne želi da okvalifikuje kao političku, ali i da ne može ništa da se odbaci.

Porodici ubijenog saučešće je izrazio predsednik Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, a ubistvo je osudila i nevladina organizacija "Demokratija u delovanju", koja nadgleda izborni proces na Kosovu.

Mediji na Kosovu i Metohiji javili su ranije danas, pozivajući se na policijske izveštaje, da je za ubistvo korišćeno službeno oružje pripadnika PK.

Birinđiku je bio jedan od prvih pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u ovom kraju. Portparol AZBK Ernest Ljuma rekao je da za sada nemaju informacije da li ovo ubistvo ima političku pozadinu.

Izvor: B92, Beta

Pogledajte još