Pomilovanje bi bio čin pravde

BEOGRAD, 07. jul 2009. (FoNet) - Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković smatra da pomilovanje poznatog glumca Žarka Lauševića ne bi bio čin milosrđa nego čin pravde.

Smatram da postoje svi uslovi da Ministarstvo pravde povuče poternicu za njim raspisanu za života državne zajednice jer te zajednice više nema, pa ne može biti ni njene poternice, izjavio je Drašković za „Blic”

Drašković kaže da je glumac za krivično delo ubistva u nužnoj odbrani osuđen na četiri godine zatvora i da je kaznu izdržao, pa je pušten na slobodu.

Tek posle dve godine, Vrhovni sud Crne Gore sprovodi pravno nasilje nad njim. Za delo za koje je već bio osuđen i izdržao kaznu, sud mu izriče 13 godina uz obrazloženje da je počinio krivično delo „malo manje nužne odbrane”, što je pravna besmislica. Tako nešto ne postoji u pravu - navodi Drašković.

On ističe da je Lauševićev život u Americi bio prava robija i da nije mogao da se vrati u svoju zemlju.

U Njujorku je bio građevinski radnik i oboleo je. Čekao je da sud zajednice SCG ispravi osvetničku presudu crnogorskog Vrhovnog suda, ali se na njegovu nesreću ta zajednica raspala i on je lišen i te pravde, kaže Drašković.

Pogledajte još