Đuzepe Manco: Moguć ulazak Srbije u EU 2020.

Manco je, u intervjuu za "Politiku", rekao da Srbija ima stalnu podršku Italije kroz različite vlade, i da Evropa želi stabilnost.

Na pitanje da li bi se "kladio da će članstvo biti ostvareno 2020. godine", kao što smatra prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, Manco je odgovorio da se kladi da će se to dogoditi i da će svi na tome raditi.

"Kao što prošli procesi pokazuju, ne možete da predvidite rezultat. Video sam da srpska vlada može da uradi stvari koje su ostvarene u prošlosti, možda to mogu ponovo. Iako je samo šest godina pred nama. Bio bi to veliki uspeh. Ukoliko Srbija nastavi da pokazuje ovakvu posvećenost, uspeće",
ocenio je Manco.

Italijanski ambasador istakao je da je veoma važno da srpska vlada radi na tome da pridobije Srbe na Kosovu da glasaju na izborima.

"Ne mogu ništa da predvidjam, ali siguran sam da sam video posvećenost srpske strane da osigura fer izbore, jer je to važno za proces otvaranja pregovora", rekao je Manco.

Manco je dodao da istu poruku vlastima u Prištini prenosi i italijanski ambasador u tom gradu.

"Zajedno sa EU tražimo to od obe strane. Postigli ste težak politički sporazum. Sada biste rizikovali da ga pokvarite veoma malim, sporednim pitanjima. Polazimo od verovanja da su Beograd i Priština uvereni da je normalizacija odnosa u njihovom obostranom interesu. Da li mislite da su Dačić, Vučić ili Tači spremni da sve pokvare", kaže Manco.

Manco smatra i da na kosovskim izborima nije toliko bitno pitanje pobede, već bi pobedu predstavljalo da su se održali verodostojni izbori, uz najšire moguće učešće kosovskih Srba.

"Ne zanima me za koga će oni glasati. Znam samo da ko god poziva da se ne glasa radi protivno interesima Srbije. Ko god to radi, sam sebe sankcioniše. Zatvoriće vrata Evrope", istakao je Manco za "Politiku".

Italijanski ambasador kazao je i da angažovanje protiv znatne izlasnosti Srba na izbore nije demokratski, jer je "učešće na izborima osnov demokratije".

Istakavši da Srbija ima stalnu podršku Italije, Manco je zaključio: "Ovoj vladi dato je poverenje od prvog dana, ali sve je to provereno. Mi nismo u biznisu donošenja prethodnih sudova na osnovu ove ili one prošlosti. Mi smo u poslu kompletiranja evropskog projekta da Balkan bude unutar EU. Ko god je za to, naš je prijatelj. Mislim da je ova vlada posvećena da isporuči rezultate".

B92

Pogledajte još